ANALIZA Romania, incercuita? Legaturile bolnavicioase rusesti in energia Europei

ANALIZA Romania, incercuita? Legaturile bolnavicioase rusesti in energia Europei

> Dar inainte de a da sfaturi de tot felul trebuie sa ne uitam in jurul nostru si sa analizam situatia din preajma granitelor, ce se mai intampla prin Europa, ce parteneriate avem de onorat, dar si alte "delicatese" care definesc noua geopolitica globala. Tratatul Nord Atlantic - Tratatul de la Washington 1949 (4 aprilie) Dupa ce Vladimir Putin a preluat puterea, acum paisprezece ani, Rusia, cel mai mare exportator de energie, si-a extins influenta asupra pietei energetice europene, incercand sa obtina si controlul asupra retelelor de conducte, a facilitatilor de depozitare si a instalatiilor care livreaza europenilor petrol si gaze naturale rusesti. Lajos Galambos, fostul sef al serviciului de contraspionaj din Ungaria (Nemzetbiztonsagi Hivatal/NBH/), intre iulie 2004 si mai 2007, a fost arestat fiind acuzat ca ar fi facut spionaj pentru Rusia, iar persoanele asociate acestuia au fost acuzate de spalare de bani rusesti din care, intre altele, au fost cumparate actiunile, in valoare de miliarde de forinti, ale companiei petroliere MOL. In Cehia, spre exemplu, firma de comercializare a gazului numita Vemex, care detine 12% din piata interna, vinde gaz rusesc din 2001, de cand a fost infiintata, si este controlata de Gazprom printr-o serie de alte firme din Elvetia, Germania si Austria.

acum 100 luni (8 Dec 2014)

>

Dar inainte de a da sfaturi de tot felul trebuie sa ne uitam in jurul nostru si sa analizam situatia din preajma granitelor, ce se mai intampla prin Europa, ce parteneriate avem de onorat, dar si alte "delicatese" care definesc noua geopolitica globala. Trebuie sa intelegem ca daca vrem sa iesim din meniul fix de la masa UE trebuie sa ne implicam cu toate fortele. Este vremea sa reconsideram pozitia noastra fata de armata, fata de dotarea acesteia si fata de resursele pe care le alocam. In Tratatul de la Washington, inaintea articolului 5, des invocat, este articolul 3, care vorbeste de apararea nationala.

Tratatul Nord Atlantic - Tratatul de la Washington 1949 (4 aprilie)

Dupa ce Vladimir Putin a preluat puterea, acum paisprezece ani, Rusia, cel mai mare exportator de energie, si-a extins influenta asupra pietei energetice europene, incercand sa obtina si controlul asupra retelelor de conducte, a facilitatilor de depozitare si a instalatiilor care livreaza europenilor petrol si gaze naturale rusesti. Banii Federatiei Ruse au inceput sa curga spre unele din fostele state componente ale Pactului de la Varsovia. Parlamentul Ungariei a aprobat un imprumut in valoare de 10 miliarde de euro din partea rusilor, bani pusi la dispozitie pana in 2025, la o dobanda anuala cuprinsa intre 4,50% si 4,95%, pentru finantarea construirii a doua noi reactoare nucleare. Partidul Fidesz, aflat la guvernare, detine o majoritate de doua treimi in legislativul de la Budapesta. Proiectul de finantare nu a fost aprobat de Uniunea Europeana, nefiind, conform legislatiei comunitare, organizata o licitatie deschisa pentru extinderea centralei. In 2011, in Ungaria a fost un scandal care a implicat serviciile secrete si ale carui urme duceau spre fostii agenti de legatura ai URSS.

Lajos Galambos, fostul sef al serviciului de contraspionaj din Ungaria (Nemzetbiztonsagi Hivatal/NBH/), intre iulie 2004 si mai 2007, a fost arestat fiind acuzat ca ar fi ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro