ANALIZA Romania este o societate patriarhala, nu misogina. Egalitatea perfecta intre sexe nu exista

ANALIZA Romania este o societate patriarhala, nu misogina. Egalitatea perfecta intre sexe nu exista

Si pentru ca vorbim despre cultura patriarhala, conform unui sondaj CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei - n.r.) din 2012, 60% din subiecti considerau ca barbatul trebuie sa fie capul familiei si sa aduca bani in casa, 48% din barbatii romani considerau ca sotiile nu ar trebui sa conduca masina, iar aproape jumatate (46%) erau de parere ca femeile trebuie sa se ocupe de cresterea copiilor. Femeia cucereste teren, barbatul se apara Din punctul de vedere al etnologului Paula Popoiu exista perioade istorice care pot fi mentionate in discutia despre misoginism, pentru ca "daca acum mai mult de 50 de ani femeia nu prea misca in fata barbatului", lucrurile s-au schimbat enorm de atunci, inclusiv la sat, tinand cont ca ruralul s-a deschis mult catre oras si catre alte zone europene.

acum 56 luni (4 Mar 2015)

Misoginie vine din grecescul misos, care inseamna "ura" si gune, tradus prin femeie, misoginismul fiind definit ca ura, ostilitatea sau dispretul manifestate de barbati fata de femei. Bineinteles, in ziua de azi aceasta definitie inglobeaza, la nivel de fenomen social, mai degraba discriminarea sexuala, diversele forme prin care femeia este desconsiderata doar pentru ca este femeie.

Sociologul Alfred Bulai considera ca inainte de a vorbi despre misoginism, trebuie sa nu uitam ca societatea romaneasca are puternice accente patriarhale, dat fiind ca pana la sfarsitul secolului al XX-lea inca aveam societati de tip medieval in Romania. Societatea romaneasca este astazi patriarhala o data in plus, mai mult decat in comunism, pentru ca dupa 1990 am mers strict in directia unei religiozitati crescute sub indrumarea unei Biserici Ortodoxe care este, la randul ei, patriarhala, iar aici raportul dintre barbat si femeie este foarte clar: femeia trebuie sa asculte de barbat, punct. Dar misoginismul inseamna cu totul altceva si nu cred ca avem cu adevarat probleme de toleranta, si mai cred ca nici macar Biserica nu reuseste sa ne faca fundamentalisti, explica sociologul Alfred Bulai.

Nu avem cultura gesturilor radicale

Romanii au dat dovada intotdeauna de "un radicalism de import, de mana a saptea", spune Bulai, de aceea "nici in ceea ce priveste misoginismul nu avem acea inversunare necesara pentru a fi o societate profund misogina".

Nu avem o cultura a gesturilor radicale, si asta nu tine neaparat de ortodoxie, de catolicism sau de altceva, ci de modelul nostru cultural care nu a fost unul radical. Am avut si avem o cultura de supravietuire, in care de secole a trebuit sa ne descurcam ba cu turcii, ba cu rusii, ba cu ungurii...

Si pentru ca vorbim despre cultura patriarhala, conform unui sondaj CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei - n.r.) din ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro