ANALIZA Romania, echilibristica pe axa Moscova-Ankara. Cat de aparata este tara noastra in cazul unui razboi

ANALIZA Romania, echilibristica pe axa Moscova-Ankara. Cat de aparata este tara noastra in cazul unui razboi

Cu amplasarea scutului antiracheta de la Deveselu, sporirea trupelor NATO de la Mihail Kogalniceanu si intensificarea exercitiilor militare din Marea Neagra la care participa efective-record (peste 40.000 militari din 20 tari), Romania se poate considera "aparata" - in opinia militara sau "tinta" a unor eventuale atacuri - in opinia oamenilor de rand. Chifu: "Romania, in linia a treia de risc pe flancul estic" Iulian Chifu, presedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning Bucuresti, considera ca Romania este in linia a treia de risc al flancului estic, dupa Ucraina si Tarile Baltice, pericolul iminent fiind in alte parti ale lumii.

acum 82 luni (1 May 2017)

Cu amplasarea scutului antiracheta de la Deveselu, sporirea trupelor NATO de la Mihail Kogalniceanu si intensificarea exercitiilor militare din Marea Neagra la care participa efective-record (peste 40.000 militari din 20 tari), Romania se poate considera "aparata" - in opinia militara sau "tinta" a unor eventuale atacuri - in opinia oamenilor de rand.

Dar pana la inclestarea colosilor SUA si Rusia, exista un conflict istoric de care Romania a fost afectata mereu de-a lungul timpului - intre Rusia si Turcia, foste imperii care si-au disputat influenta in Balcani. Verticala care uneste cele doua capitale Moscova si Ankara taie Marea Neagra, iar ultimele evenimente (atacul de la metroul din Sankt Petersburg, vasul cu oi din Romania care a scufundat in Bosfor nava-spion ruseasca) a facut iar ca pe deasupra capului nostru sa fie trimise sageti dinspre Moscova spre Ankara si inapoi.

In acelasi timp, comandantul Armatei SUA in Europa, general-locotenentul Ben Hodges, recomanda Romaniei sa investeasca in echipamentul militar daca vrea securitate, pentru ca dotarea armatei noastre a ramas de pe vremea Pactului de la Varsovia.

Cat de sigura este perspectiva in Romania? "Daca ne respectam angajamentele fata de partenerii strategici, este destul de sigura", sunt de parere analistii. Chifu: "Romania, in linia a treia de risc pe flancul estic"

Iulian Chifu, presedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning Bucuresti, considera ca Romania este in linia a treia de risc al flancului estic, dupa Ucraina si Tarile Baltice, pericolul iminent fiind in alte parti ale lumii. "Este un set de conflicte calde care vor rabufni pe rand, cu imprevizibilitatea care trece de la Putin si Trump si viceversa. "Romania este aparata daca se apara"

Fostul consilier prezidential pe Securitate si Politica Externa (2011-2014) caracterizeaza relatia Rusia-Turcia ca fiin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro