ANALIZA Romania anului 2017, prinsa in agitatia reasezarii globale - realitati, asteptari si solutii

ANALIZA Romania anului 2017, prinsa in agitatia reasezarii globale - realitati, asteptari si solutii

> Cu o Uniune Europeana tot mai scindata si bolnava, in fata crizelor repetate si suprapuse, incoltita de curente eurosceptice, xenofobe, populiste, anarhiste si nationaliste si cu un deficit major al lidershipului. In aceasta realitate, cu iz de criza prelungita, conflict lansat si in pragul unei nevoi acute de exportare a impotentei politice in razboi deschis, conventional sau hibrid, Romania vine cu o societate scindata, ambitii crescute de exceptionalism si individualism politic, in pragul unui conflict deschis la nivel politic al unei coabitari discutabile si necuantificate intr-un acord si cu multiple falii si crize nesolutionate, dar acoperite, in realitatea sociala, economica, morala, a ierarhiei de valori si nemultumirii partii active a societatii care s-a abtinut de la participare din cauza neadecvarii ofertelor de dreapta. Rezultatul electoral major al unui partid mamut stanga-dreapta, dar si cu un lider autoritar si dominant dupa victoria in alegeri, anunta o oportunitate de actiune coerenta, pe cea a depasirii rapide a marilor teme si aspiratii imediate, dar si cu amenintarea sperantelor nesatisfacute si cu o absenta majora a unei opozitii solide de contrabalansare, in contextul unei rivalitati de putere nearbitrate intre Presedinte, Parlament si Guvern, Justitie si structura institutional-administrativa perena a statului. Riscuri si amenintari de securitate Principalele amenintari si riscuri de securitate care afecteaza si vor afecta spatiul nostru geografic si de valori, pe termen mediu si lung, sunt: Amenintarea militara directa si punerea sub semnul intrebarii a fundamentului dreptului international public, revizionism si porniri revansarde, exceptionalism si tendinta de a impune solutii si aspiratii individuale prin forta armelor.

acum 89 luni (3 Jan 2017)

>

Cu o Uniune Europeana tot mai scindata si bolnava, in fata crizelor repetate si suprapuse, incoltita de curente eurosceptice, xenofobe, populiste, anarhiste si nationaliste si cu un deficit major al lidershipului.

In aceasta realitate, cu iz de criza prelungita, conflict lansat si in pragul unei nevoi acute de exportare a impotentei politice in razboi deschis, conventional sau hibrid, Romania vine cu o societate scindata, ambitii crescute de exceptionalism si individualism politic, in pragul unui conflict deschis la nivel politic al unei coabitari discutabile si necuantificate intr-un acord si cu multiple falii si crize nesolutionate, dar acoperite, in realitatea sociala, economica, morala, a ierarhiei de valori si nemultumirii partii active a societatii care s-a abtinut de la participare din cauza neadecvarii ofertelor de dreapta.

Rezultatul electoral major al unui partid mamut stanga-dreapta, dar si cu un lider autoritar si dominant dupa victoria in alegeri, anunta o oportunitate de actiune coerenta, pe cea a depasirii rapide a marilor teme si aspiratii imediate, dar si cu amenintarea sperantelor nesatisfacute si cu o absenta majora a unei opozitii solide de contrabalansare, in contextul unei rivalitati de putere nearbitrate intre Presedinte, Parlament si Guvern, Justitie si structura institutional-administrativa perena a statului.

Ce riscuri si amenintari exista astazi, ce oportunitati exista, drumul Romaniei si un numar de recomandari pentru 2017, cu relevanta pe termen mediu si lung in tumultul contemporan, in concluziile noastre de mai jos. Concluzii rezultate dupa analiza de trend si de evolutie din ultimii doi ani, a formei si naturii conflictelor si tendintelor secolului 21, a obisnuintelor si abuzurilor ultimilor 3 ani din spatiul international si cel al respectarii angajamentelor traditionale ale actorilor contemporani statali si non-statali, in retea sau in grupuri discrete de influenta. Impactul noilor tehno... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro