Analiza: Redeventele si impozitele din sectorul petrolier romanesc, peste media europeana

Cu o productie de mai putin de 40 bep/sonda/zi, Romania se incadreaza intre tarile cu productivitate scazuta pe sonda, alaturi de tari precum Polonia, Franta, Bulgaria, Lituania sau Turcia.

acum 93 luni (20 Feb 2015)

Redeventele si impozitele aplicate in domeniul petrolier in Romania sunt peste media europeana,arata un raport al Deloitte, realizat la comanda Federatiei Patronale Petrol si Gaze.

Astfel, la noi in tara, nivelul redeventelor si impozitelor este de aproximativ 13,9%, in timp ce media europeana este de doar 12,2%. Astfel, in tarile cu o productivitate mica, nivelul redeventelor si a impozitelor similare este mai redus decat in tarile cu productivitate mare. Cu o productie de mai putin de 40 bep/sonda/zi, Romania se incadreaza intre tarile cu productivitate scazuta pe sonda, alaturi de tari precum Polonia, Franta, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectiva de impozitare speciala pentru aceste tari este de 6,9% vs. In Romania, cota efectiva a redeventelor si a impozitelor similare observabile este de aproximativ 13,9%, 19,6% pentru Romgaz si 12, 4 % pentru OMV Petrom.

Diferenta dintre cele doua companii consta in faptul ca una este o companie care produce doar gaze naturale, iar cealalta produce atat petrol, cat si gaze naturale, iar pentru productia de gaze naturale s-a aplicat un impozit suplimentar in urma liberalizarii preturilor. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro