ANALIZA Radu Magdin: trei scenarii posibile pentru schimbarea clasei politice romanesti. "Totul incepe de la educatie!"

ANALIZA Radu Magdin: trei scenarii posibile pentru schimbarea clasei politice romanesti.

PARTIDELE POLITICE MARI "INTELEG IDEEA" SI RECURG LA SCHIMBARII PUTERNICE SAU MACAR MEDII Acest scenariu depinde mult de leadership-ul politic exercitat atat de Presedintele Iohannis (ca unic actor politic cu o credibilitate / popularitate mai mare de 30%), cat si de PSD (prin Dragnea, Zgonea), PNL (Gorghiu, Blaga), plus continuarea presiunii din partea societatii civile, a influentatorilor si a mass-media. Aici insa problema unor partide politice tine si de scopuri si mijloace: unele partide / lideri ar putea intelege nevoia de schimbare, dar este posibil sa nu dispuna de resursele necesare pentru a o implementa (daca luam de exemplu UNPR, care are o imagine toxica acum - daca Oprea ar anunta schimbari / reforme ar fi credibil?

acum 101 luni (16 Nov 2015)

> Fara doar si poate, in urma tragediei #Colectiv (in cazul careia, cu fiecare zi ce trece, numarul de victime creste) a ramas o problema mai larga: ce se va intampla cu cerintele strazii privind reforma politica? Aceste cerinte s-au nascut in urma protestului ce a urmat tragediei #Colectiv, insa ele ilustreaza ingrijorari si motive de frustrare legitime, ce s-au acumulat pe parcursul celor 26 de ani care au trecut de la momentul Revolutiei. Si-au invatat principalele partidele politice lectia dupa ce zeci de mii de romani au iesit in strada in Bucuresti si in alte orase ale tarii? in mod realist, cei "noi" au nevoie de: oameni buni, bani, organizare si, desigur, un plan credibil; politicienii actuali sunt in acest moment destul de ingrijorati sau chiar speriati in legatura cu ce s-a intamplat pe strazile Bucurestiului in ultimele zile; Presedintele a incercat sa se intalneasca cu cativa reprezentanti (a mers chiar personal in Piata Universitatii duminica trecuta) iar, de dragul stabilitatii, doua scenarii par cele mai bune: ori partidele politice mari apeleaza la noi oameni din structurile lor existente, ori isi deschid usile catre noi membri; se simte o schimbare de care partidele trebuie sa tina cont, dar si o evolutie importanta: in opinia noastra, ne vom confrunta cu cel putin o modificare imediata in cultura politica romaneasca - se va demisiona atunci cand trebuie - asta sau lumea iese iar pe strada .... PARTIDELE POLITICE MARI "INTELEG IDEEA" SI RECURG LA SCHIMBARII PUTERNICE SAU MACAR MEDII Acest scenariu depinde mult de leadership-ul politic exercitat atat de Presedintele Iohannis (ca unic actor politic cu o credibilitate / popularitate mai mare de 30%), cat si de PSD (prin Dragnea, Zgonea), PNL (Gorghiu, Blaga), plus continuarea presiunii din partea societatii civile, a influentatorilor si a mass-media. Acest scenariu presupune:

reguli clare de integritate, fara exceptii in ceea ce priveste implementarea lor, atat pentru candidati, cat si pent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro