ANALIZA. Pro si contra mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim. Implicatii si calcule geopolitice

Ministerul mentioneaza ca, prin initierea acestui demers, se urmareste "identificarea celui mai potrivit mod de pozitionare/actiune a Romaniei, tinand cont de ultimele evolutii in acest dosar, precum si de un proces de consultare si coordonare, consistent si aplicat, cu partenerii si aliatii strategici ai Romaniei". MAE aminteste ca, in mod traditional, Romania a avut o pozitie echilibrata in gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoasterea, in plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian si ca pozitia echilibrata este sustinuta inclusiv de preocuparea constanta a tarii noastre in ceea ce priveste comunitatea originara din Romania aflata atat in Statul Israel, cat si in Palestina. Presedintele, responsabil de politica externa De asemenea, specialistii in politica externa atrag atentia ca decizia privind mutarea ambasadei trebuia sa vina de la presedinte, nu de la prim-ministru sau alt actor politic.

acum 14 luni (21 Apr 2018)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi seara ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care incepe procedura de mutare a ambasadei Romaniei din Israel la Ierusalim. Informatia a fost confirmata vineri si de prim-ministrul Viorica Dancila, cea care in parte a zilei nu a discutat cu seful statului, Klaus Iohannis, cu toate ca acesta a incercat sa vorbeasca cu liderul de la Palatul Victoria pe acest subiect. De altfel, in urma cu doua luni, la votul dat in cadrul Adunarii Generale a ONU privind condamnarea deciziei presedintelui SUA Donald Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului, Romania s-a abtinut.

Presedintele Klaus Iohannis sustine ca liderul PSD Liviu Dragnea nu l-a consultat inainte de a anunta relocarea Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale de vineri dimineata.

MAE, reactie nuantata

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca a fost lansat un proces de analiza si evaluare privind relocarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, care va include si consultarea tuturor institutiilor si actorilor relevanti, conform Constitutiei si legilor in vigoare.

Ministerul mentioneaza ca, prin initierea acestui demers, se urmareste "identificarea celui mai potrivit mod de pozitionare/actiune a Romaniei, tinand cont de ultimele evolutii in acest dosar, precum si de un proces de consultare si coordonare, consistent si aplicat, cu partenerii si aliatii strategici ai Romaniei".

MAE aminteste ca, in mod traditional, Romania a avut o pozitie echilibrata in gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoasterea, in plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului pa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro