ANALIZA. Numai 9% din bugetari au studii in administratie publica. Mai multi sefi decat executanti

Fata de tarile dezvoltate din Europa si nu numai, Romania sta prost la capitolul numar de functionari la mia de locuitori, dar asta numai daca am calcula in functie de numarul de functii publice gestionate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, arata Mediafax, respectiv al functionarilor de executie care asigura efectiv serviciul public. Mai multi functionari decat Germania Romania are aproximativ 80-90 de bugetari la o mie de locuitori, mult fata de tari mai dezvoltate precum Germania, care are 69, Italia si Spania care au cate 61, Belgia, 82 si chiar si fata de Ungaria, care are tot 82 de bugetari la o mie de locuitori.

acum 93 luni (22 Aug 2016)

Administratia publica romaneasca este mare doar pe hartie, fiindca din cei 1,2 milioane de bugetari, numai putin peste o suta de mii asigura efectiv serviciul public. Mai mult, aproape jumatate dintre angajati au varste intre 40 si 50 de ani, iar circa 30% intre 50 si 60 de ani. In functie de nivelul de profesionalizare, functionarii publici de executie sunt: consilieri superiori - 59,10%, consilieri principali - 22,52%, asistenti- 14,17% si debutanti - 4,21%. In concluzie, din totalul de functii publice, in clasa I de salarizare sunt 11.513 functionari, 1.763- clasa a II-a si 27.577 din clasa a III-a.

"Din punct de vedere statistic, studiile, analizele si rapoartele din ultimii ani vizand resursa umana din administratia publica au concluzionat ca din totalul de 1.183.608 functii ocupate in sectorul public din Romania, aproximativ 13% sunt functii publice gestionate de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP)", se arata in Planul Strategic intocmit de aceasta agentie pentru perioada 2015 - 2020.

Desi, in Romania s-a inregistrat o tendinta de scadere a numarului cetatenilor romani si, implicit, si al salariatilor, cu circa 2% mai putini in 2014 fata de 2000, numarul bugetarilor s-a mentinut constant in jurul valorii de 1,2 milioane. Fata de tarile dezvoltate din Europa si nu numai, Romania sta prost la capitolul numar de functionari la mia de locuitori, dar asta numai daca am calcula in functie de numarul de functii publice gestionate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, arata Mediafax, respectiv al functionarilor de executie care asigura efectiv serviciul public.

Mai multi functionari decat Germania

Romania are aproximativ 80-90 de bugetari la o mie de locuitori, mult fata de tari mai dezvoltate precum Germania, care are 69, Italia si Spania care au cate 61, Belgia, 82 si chiar si fata de Ungaria, care are tot 82 de bugetari la o mie de locuitori. Evident, Romania este surclasata de cele mai dezvoltate sta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro