Analiza. Noul nationalism din UE

Analiza. Noul nationalism din UE

In opinia lui Matthew Goodwin, profesor de politologie la Universitatea din Kent, "sistemele politice din Europa nu au fost niciodata atat de instabile, cu schimbari in randul electoratului si pierderea sprijinului unor partide traditionale, in timp ce diviziunea dintre nationalisti si cosmopoliti devine mai importanta decat diviziunea traditionala dreapta/stanga". Alegerile de anul viitor din Italia, Ungaria si Suedia vor fi astfel o ocazie de a vedea cat de mult s-au inradacinat unele partide care se prezinta drept anti-elite, eurosceptice si populiste.

acum 69 luni (21 Dec 2017)

Aspiratiile de independenta din Catalonia, o regiune bogata din nord-estul Spaniei, au esuat deocamdata. Totusi, ele au scos la iveala liniile de fractura existente in prezent in Europa, unde comunitati sau chiar o tara intreaga tind sa-si revendice propriile specificitati si independenta fata de o putere centrala acuzata de taierea aripilor, comenteaza AFP.

In cazul Marii Britanii, de exemplu, ruptura cu UE s-a produs in numele suveranitatii si refuzului de a finanta o organizatie birocrata care impune propriile reguli si impiedica astfel desfasurarea statului national, idee constatata cel putin in randul sustinatorilor Brexitului.

In cazul Cataloniei, manifestarile emotionale datand inca de pe vremea dictaturii lui Franco s-au impletit cu asteptarile economice pentru a justifica separarea fata de un stat, Spania in speta, considerat drept o frana pentru cresterea prosperitatii si exprimarea identitatii.

"Nationalistii au inteles ca in regiunile dezvoltate si prospere nu mai e cazul sa faca doar apel la ideea unei natiuni a carei culturi ar fi oprimate de la inceputuri. Nationalismul cultural si etnic a luat forma unei de ordin economic, mai ales prin invocarea refuzului solidaritatii fiscale cu regiunile mai sarace", explica istoricul belgian Bruno Yammine nationalismul manifestat recent in UE.

La Barcelona, "misuna ideea unei Catalonii ce ar putea fi o platforma internationala in cadrul UE (...), care ar putea aduce o crestere mai mare, fapt ce a animat ipoteza secesionista", arata politologul spaniol Andres de Blas Guerrero.

Pe langa justificarile de ordin economic, respingerea elitelor si teama de imigratie, care ar ameninta identitatea nationala, s-au impus de asemenea ca teme pentru apararea colectivitatii.

In opinia lui Renaud Thillaye, analist pe probleme europene la Flint Global din Londra, succesul nationalismului e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro