ANALIZA Moartea Denisei Raducu scoate la lumina cancerele societatii romanesti: "Suferinta umana nu vine pe ritm de vals sau muzica clasica"

Prejudecatile si etichetele conduc la lipsa de empatie si ura Psihologul Mihai Copaceanu sustine ca in momentul in care oamenii devalorizeaza muzica unei persoane, devalorizeaza persoana insasi, mergand pana la repulsie si sentimente de ura, fara a fi capabili sa faca distinctie intre om si profesia lui. "Daca vietii insa e data de rasa si studii, atunci propun sa salvam numai profesorii, doctorii, inginerii, arhitectii si sa ii lasam sa moara pe ceilalti: manelisti, gunoieri, cei care curata toaletele publice, stiti voi, cei care alcatuiesc Romania profunda si a caror viata pare sa nu valoreze nimic din punctul de vedere al unor cititori. Opinia acestuia a rezonat si cu omul de radio si televiziune Dan Fintescu, care a distribuit mesajul lui Andrei si, contactat de "Adevarul", a declarat: "Nu conteaza ce face un om, atunci cand se stinge din viata e un moment trist pentru familie si apropiati, iar acest lucru ar trebui respectat.

acum 82 luni (24 Jul 2017)

Denisa Raducu a murit duminica dimineata, la varsta de 27 de ani, dupa ce in urma cu cinci luni a descoperit ca are cancer hepatic. La scurt timp dupa ce vestea a facut inconjurul tarii, un numar considerabil de romani au crezut de cuviinta ca moartea Denisei Raducu nu este "o pierdere" din simplul motiv ca in timpul vietii a cantat manele, un gen muzical pe care ei nu-l agreeaza. Lipsa de compasiune a unora s-a propagat in mediul online prin comentarii instigatoare la ura, discriminatorii si injurii, multe dintre ele greu de reprodus, si chiar si glume deplasate. In incercarea de a gasi o explicatie acestui fenomen ingrijorator, "Adevarul" a stat de vorba cu mai multi psihologi si oameni din media. Prejudecatile si etichetele conduc la lipsa de empatie si ura

Psihologul Mihai Copaceanu sustine ca in momentul in care oamenii devalorizeaza muzica unei persoane, devalorizeaza persoana insasi, mergand pana la repulsie si sentimente de ura, fara a fi capabili sa faca distinctie intre om si profesia lui.

"Oamenii in exprimarea lor, si aici ma refer la romani, nu diferentiaza intre preferinte, aptitudini si valoarea vietii prin demnitate si integritate. E nevoie de o rigoare si o disciplina a publicului online pentru ca din pacate online-ul a dat posibilitatea tuturor sa exprime orice, inclusiv comentarii discriminatorii, denigratoare si extremiste. Tipul acesta de muzica este desconsiderat de o parte a publicului roman care identifica orice solist cu valori si comportamente nedemne sau chiar de tip infractional, nefacand diferente intre solisti. Prejudecatile si etichetele - - au un rol in lipsa empatiei si emiterea acestei pozitii de ura", a detaliat Copaceanu.

Suferinta umana nu are culoare politica, nu are rasa, nu are studii sau doctorate, nu vine pe ritm de vals sau muzica clasica. Suferinta umana ne egalizeaza si in fata ei suntem toti la fel: mici si nesemnificativi, dar mai ales neputi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro