ANALIZA Mancarea, a doua religie a romanilor. Mircea Dinescu: "Gatesc ca sa-mi tratez nevrozele"

ANALIZA Mancarea, a doua religie a romanilor. Mircea Dinescu:

Aceste fotografii nu starnesc, de obicei, mai mult decat pofta - si, cu ingaduinta, uneori ciuda, caci, iata, se vede ca pentru unii se poate!: tarta cu spanac, pui la cuptor cu salata verde, sushi in toate culorile, "primul eveniment delicios al anului" - dedicat burgerilor din tot orasul - aduna 1.000 de oameni, paste cu fructe de mare, creveti in sos de vin, calamari cu miere si susan, oua florentine si omlete de toate felurile, peste 5.000 de oameni promit sa participe la un festival al "culturii gastronomice" organizat in primele zile de vara, souvlaki grecesc, peste in crusta de sare, burgeri cu cartofi prajiti, doua tinere domnisoare au participat la o intalnire restransa de gatit pe tocuri, pizza, porumb copt cu mozzarella si patrunjel, tarta cu fructe, un scurt articol cu sfaturile lui Jamie Oliver pentru o alimentatie corecta. Fenomen ce s-a infiripat, timid, la inceputul anilor 2000, cu emisiunile lui Jamie Oliver, un tinerel care gatea cu mult entuziasm si incerca sa prezinte varianta distractiva si usoara a bucatariei, si a tot crescut, pana ce s-a instalat o intreaga industrie culinara televizata, au inceput sa fie promovate numeroase stiluri de alimentatie, incat orice site serios de stiri trebuie sa includa si o sectiune pentru "bucatarie". Piata alimentara - chiar si cea de la Obor - a fost luata cu asalt de noile seminte si nuci care pot constitui secretul unei retete savuroase: semintele de in, de chia, de canepa, de chimen, de rodie, fisticul, migdalele, caju, in final fiind reevaluate pana si traditionalele seminte de floarea-soarelui si de dovleac. Iata numai doua exemple: prima editie a "Bake Off Romania" din 29 februarie 2016, a postului ProTV, a fost lider de audienta pe toate segmentele de public, anume a avut 1,6 milioane de telespectatori, la minutul de maxima audienta inregistrandu-se 2,1 milioane, iar "Chefi la cutite", noul show culinar al Antenei 1, a fost lider de audienta la nivelul publicului comercial, atat in editia din 29 martie, cat si in cea din 4 aprilie, cu un public de aproape 2 milioane de oameni. Gusturile sunt mai mult sau mai putin educate, insa spiritele sunt verzi, aventuroase, oamenii au imbolduri spontane de curaj in alaturarea de ingrediente si preparate diverse, sunt cuprinsi de dorinta navalnica de a incerca noul, de a provoca neconventionalul. De aceasta situatie au profitat si numeroasele magazine de echipamente de bucatarie, care-i imbie pe clienti sa-si usureze si sa-si infrumuseteze experienta gatitului cu mai multe tipuri de oale si tigai, spatule, roboti si alte gaselnite ale erei moderne. Mircea Dinescu, poet, jurnalist, bucatar: "Gatesc pentru ca-mi place si ca sa-mi tratez nevrozele" Mircea Dinescu (65 de ani) vorbeste despre primele lectii de gatit pe care le-a primit de la bunicul sau, avand nostalgia strazilor din Slobozia pe care se raspandea mirosul de vinete coapte din curtile taranilor si despre cum a ajuns gatitul sa fie, pe rand, o joaca, o necesitate si o modalitate placuta de a supravietui.

acum 99 luni (16 Apr 2016)

Intr-o oarecare amiaza, doua fete impartasesc grupului cu care au iesit in pauza de cafea realizarile gastronomice de peste weekend. Cu o multumire de sine zglobie, una dintre tinere explica pe indelete cum a ajuns sa gateasca, pentru prima oara in viata, cu succes, creveti cu usturoi. Dupa ce ii adreseaza complimentele cuvenite, o alta fata ii continua povestea: ea a pregatit briose, dupa o carte de bucate a Marthei Stewart, primita cadou. Fetele chicotesc, cafeaua se termina curand, soarele primavaratic se reflecta orbitor in peretii de sticla ai cladirilor din Pipera.

O seara obisnuita pe Facebook la sfarsit de saptamana. Nimic iesit din comun: unii beau tot ce este alcoolic prin baruri, se duc la cinema, ori au activitati culturale variate, iar altii merg la restaurante sau gatesc acasa - si nu se sfiesc deloc sa arate tuturor ce mai mananca ei. Aceste fotografii nu starnesc, de obicei, mai mult decat pofta - si, cu ingaduinta, uneori ciuda, caci, iata, se vede ca pentru unii se poate!: tarta cu spanac, pui la cuptor cu salata verde, sushi in toate culorile, "primul eveniment delicios al anului" - dedicat burgerilor din tot orasul - aduna 1.000 de oameni, paste cu fructe de mare, creveti in sos de vin, calamari cu miere si susan, oua florentine si omlete de toate felurile, peste 5.000 de oameni promit sa participe la un festival al "culturii gastronomice" organizat in primele zile de vara, souvlaki grecesc, peste in crusta de sare, burgeri cu cartofi prajiti, doua tinere domnisoare au participat la o intalnire restransa de gatit pe tocuri, pizza, porumb copt cu mozzarella si patrunjel, tarta cu fructe, un scurt articol cu sfaturile lui Jamie Oliver pentru o alimentatie corecta. Mancarea a devenit un subiect de discutie frecventabil - mai ceva decat mai vechile discutii despre vreme -, iar fotografiile cu diverse preparate gatite ori numai degustate, o regula, o gingasie online - la fel ca vechile fotografii cu pisici. Romanii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro