ANALIZA Jocurile puterii in Orient. Geopolitica Iranului: victorie in fata Turciei si Arabiei Saudite?

ANALIZA Jocurile puterii in Orient. Geopolitica Iranului: victorie in fata Turciei si Arabiei Saudite?

Iar acest lucru ar trebui sa il stie bine romanii care negociaza ceva in numele statului nostru sau al unei companii romanesti: indiferent cat de mare este presiunea, stai drept si nu cedezi un milimetru, pentru ca esti responsabil nu de pretul camerei de hotel din orasul unde se poarta negocierile, ci de destinul tarii sau al unei companii. Astfel, nu am "urcat" spre fostele state sovietice din Caucaz sau Asia Centrala, unde interesele iraniene sunt prezente de mii de ani, si nici nu am analizat geopolitica de la est de Persia, unde ar fi fost alte zeci de pagini de scris. Rezistenta iraniana Iranul, desi s-a aflat din 1979 pana de curand sub o totala presiune americana, care le-a imobilizat sume de aproximativ 100 de miliarde de dolari in banci ne-iraniene, alaturi de alte sanctiuni, a rezistat mai bine decat s-au asteptat unii si altii. Aceste slabiciuni biologice au fost insotite de reasezari si tulburari la nivel economic regional si mai apoi global, iar noile generatii de lideri din statele Orientului Mijlociu nu au fost mereu capabile sa gestioneze situatile interne, pentru ca au avut nevoie mai intai de stabilizarea puterilor politice si administrative in interiorul propriilor tari, ceea ce a costat timp - cel mai pretios capital in secolul XXI. Planul Riyahdului de a avea un zid sunnit contra siitilor - perfect coerent din punct de vedere geopolitic - este foarte greu de realizat acum, deoarece configuratia teritoriului este una care ar obliga armata saudita sa intre in lupta contra gruparii cvasi-statului ISIL, sa o invinga, iar apoi sa poata asigura militar zona Badgad - Basra - Amarah - Kut, astfel incat sa spere la un condominium iraniano-saudit asupra bazinelor inferioare ale Eufratului si Tigrului, marile rauri ale Mesopotamiei. Ca mica expresie a acestui acord, relativ la Turcia, notam faptul ca din 8 decembrie 2015 Iranul a redus la jumatate - de la 28-30 milioane de metri cubi pe zi la 14-15 milioane de metri cubi - furnizarea de gaze naturale catre Turcia, motivand aceasta decizie prin faptul ca, din cauza conditiilor meteorologice, a crescut consumul intern.

acum 81 luni (11 Dec 2015)

>

Iar in acel moment, printre altele, romanii se gandesc la Eminescu si la ce spunea Mircea cel Batran despre Darius al lui Istaspe. Darius, marele imparat al persanilor este o prima referire la un stat cu o istorie deosebita, de la care si Romania mai are de invatat.

Spre exemplu, faptul ca ministerul de Externe al Iranului are o universitate proprie, in care isi pregateste cadrele pentru reprezentarea tarii. Faptul ca are o mindrie consonanta cu vechimea si capacitatile intelectuale ale tarii, pentru ca in Iran apar intr-un an acelasi numar de titluri de carti cat in toate tarile arabe la un loc. Iar tenacitatea persana este una extraordinara, urmarind anumite scopuri zeci de ani, sute de ani chiar - nu se cedeaza de la marile scopuri niciun pas, indiferent cat de mare este presiunea.

Iar acest lucru ar trebui sa il stie bine romanii care negociaza ceva in numele statului nostru sau al unei companii romanesti: indiferent cat de mare este presiunea, stai drept si nu cedezi un milimetru, pentru ca esti responsabil nu de pretul camerei de hotel din orasul unde se poarta negocierile, ci de destinul tarii sau al unei companii. Astfel, nu am "urcat" spre fostele state sovietice din Caucaz sau Asia Centrala, unde interesele iraniene sunt prezente de mii de ani, si nici nu am analizat geopolitica de la est de Persia, unde ar fi fost alte zeci de pagini de scris.

Am incercat sa ofer in linii mari cate ceva din cele ar trebui scrise, avand la baza mai multe carti din biblioteca personala, dedicate zonei si tarii. Majoritatea nu sunt scrise de autori romani, ceea ce ne obliga - din nou - la mai multa dedicare privind studiul geopoliticii si lingivisticii zonei. Asa cum MAE de la Teheran are o universitate, ar fi necesar ca la Bucuresti un parteneriat intre structura similara si Ministerul Educatiei sa inceapa sa remedieze din carente. Altfel, viitorul ne va lua din nou prin suprindere, desi noi suntem obisnuiti ca doar iarna sa o f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro