ANALIZA In ce masura pot fi obligati absolventii de medicina sa profeseze 10 ani in spitalele din tara. Ioanel Sinescu, UMF Bucuresti: "Ideea nu e rea deloc!"

ANALIZA In ce masura pot fi obligati absolventii de medicina sa profeseze 10 ani in spitalele din tara. Ioanel Sinescu, UMF Bucuresti:

Pentru a impiedica exodul masiv din randul cadrelor medicale, autoritatile au luat in calcul chiar si varianta de a-i obliga, prin contract, pe absolventii de studii medicale, fie ca sunt medici, stomatologi sau farmacisti, sa profeseze in sistem o perioada de 10 ani de la absolvirea universitatii. "Exista exod si in randul stomatologilor" Sunt si cazuri cand slaba pregatire a absolventilor de liceu duce la abandon in timpul facultatii, spune profesorul Alexandru Bucur, decanul Facultatii de Medicina Dentara din Bucuresti, unde concurenta a fost de sapte persoane pe un loc la nivelul admiterii din 2014.

acum 61 luni (18 Jul 2015)

Pentru a impiedica exodul masiv din randul cadrelor medicale, autoritatile au luat in calcul chiar si varianta de a-i obliga, prin contract, pe absolventii de studii medicale, fie ca sunt medici, stomatologi sau farmacisti, sa profeseze in sistem o perioada de 10 ani de la absolvirea universitatii. Eu am cerut un punct de vedere de la juridic. Vorbim de mobilitatea garantata de Uniunea Europeana. Sinescu: "Ideea nu este rea deloc" Misiunea este una dificila, a declarat, pentru adevarul.ro, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Si este jumatatea de sus, majoritatea sunt cei mai buni, care se pregatesc sa fie competitivi pe piata muncii fiindca stiu ca vor profesa in strainatate", a explicat Sinescu. Salariile mici, statutul medicului in Romania si conditiile din spitale sunt doar trei dintre motivele pentru care absolventii pleaca, spune si profesorul Doina Plesca, decanul Facultatii de Medicina din UMF Bucuresti. Statul pregateste foarte multi studenti, este important sa recuperam aceasta investitie si sa putem beneficia de expertiza lor. Nu-i poti spune ca nu are voie sa plece, este dreptul absolventului sa mearga in strainatate daca asa doreste. Cam 10% dintr-o promotie ia in calcul varianta de a emigra, iar 90% din cei care isi propun sa plece sunt si cei mai buni. "Exista exod si in randul stomatologilor" Sunt si cazuri cand slaba pregatire a absolventilor de liceu duce la abandon in timpul facultatii, spune profesorul Alexandru Bucur, decanul Facultatii de Medicina Dentara din Bucuresti, unde concurenta a fost de sapte persoane pe un loc la nivelul admiterii din 2014. "De regula, renunta studentii care intra pe locurile cu taxa, asta pentru ca uneori nu reusesc sa se adapteze la cerintele foarte ridicate impuse de curricula. Vorim insa de un procent de 8% din toti anii de studiu", a precizat Bucur. Destinatiile principale sunt, la fel ca si in cazul medicilor, Germania, Franta, Italia si Spani... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro