ANALIZA Fiscalizarea bacsisului, misiune imposibila. De ce este inaplicabila initiativa Guvernului

ANALIZA Fiscalizarea bacsisului, misiune imposibila. De ce este inaplicabila initiativa Guvernului

Modul in care Guvernul vrea sa fiscalizeze bacsisul - cu evidentierea sumei pe un bon separat, cu impozitare in functie de destinatia banilor sau cu gestionarea in paralel a afacerii si ciubucurilor - i-a bagat in ceata atat pe comerciantii si prestatorii de servicii de buna credinta, cat si pe consultantii fiscali. "Neavand nicio alta solutie posibil de adoptat intr-un timp atat de scurt, pana la intrarea in vigoare a ordonantei, am sa dau o directiva interna prin care interzic incasarea de bani in plus de la clienti, si cred ca toti vor proceda ca noi.

acum 106 luni (24 Apr 2015)

Modul in care Guvernul vrea sa fiscalizeze bacsisul - cu evidentierea sumei pe un bon separat, cu impozitare in functie de destinatia banilor sau cu gestionarea in paralel a afacerii si ciubucurilor - i-a bagat in ceata atat pe comerciantii si prestatorii de servicii de buna credinta, cat si pe consultantii fiscali.

Intrebati de "Weekend Adevarul" cum vor aplica efectiv prevederile ordonantei care introduce impozitul pe bacsis, cei mai multi dintre ei ne-au raspuns ca se afla in impas - pe de-o parte vor fi obligati sa se conformeze, pe de alta parte nu vor avea cum sa se conformeze.

Si, pentru a scapa de eventualele neplaceri provocate din aceasta cauza, prefera sa le interzica angajatilor sa mai primeasca bacsis de la clienti, fapt care ar diminua serios veniturile salariatilor. Cheltuieli inutile in plus

"Vor creste, evident, costurile de administrare, in special la restaurante, dar si la coafor sau la saloanele de manichiura si infrumusetare. In mod sigur, vor fi facute cheltuieli pentru a se adapta la legislatie, contabilii vor avea mai mult de lucru pentru a tine doua gestiuni, una pentru produsele si serviciile vandute si alta pentru bacsis. Iar pentru asta este nevoie de schimbari in softurile caselor de marcat.

Cat despre directionarea banilor, Emilian Duca nu crede ca patronii vor alege sa pastreze pentru ei bacsisurile primite de salariati, existand un risc prea mare ca acestia sa plece. Dar actualele aparate nu sunt dirijabile, noi nu putem sa scriem cifre pe bonuri, acestea se genereaza automat, in functie de rulajul rotii sau de stationarea acesteia. Este imposibil sa dam bonuri separate, pentru ca nici macar nu exista case de marcat cu asemenea functii", ne-a declarat Mihai Ghisa, presedintele Asociatiei Transportatorilor in regim de Taxi si Inchiriere (APTI).

"Neavand nicio alta solutie posibil de adoptat intr-un timp atat de scurt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro