Analiza firului de par arata nivelul de stres. Legatura dintre cortizol si obezitate

Analiza firului de par arata nivelul de stres. Legatura dintre cortizol si obezitate

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la la University College London (UCL) si publicat in revista "Obesity". "Persoanele care aveau un nivel mai ridicat de cortizol in par aveau de asemenea circumferinta taliei mai mare, ceea ce este important deoarece greutatea in plus in zona abdomenului reprezinta un factor de risc pentru boli de inima, diabet si moarte prematura", a completat aceasta.

acum 41 luni (27 Feb 2017)

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la la University College London (UCL) si publicat in revista "Obesity". Cercetarea arata ca expunerea timp de mai multe luni la niveluri ridicate de cortizol, un hormon care regleaza raspunsul corpului la stres, este asociata cu cresterea predominanta si persistenta a greutatii peste limitele considerate normale, potrivit agerpres.ro.

Stresul cronic este considerat de cercetatori ca fiind un factor de risc in obezitate, persoanele aflate in perioade de stress tinzand sa manance mai mult, alimentel bogate in zahar, grasimi, calorii.

Studiul recent a implicat 2.527 de barbati si femei cu varsta de 54 de ani si peste, care au participat la analiza privind imbatranirea populatiei "English Longitudinal Study of Ageing", desfasurata pe o perioada de patru ani. Oamenii de stiinta au cercetat mostre de par de 2 centimetri lungime, reprezentand o crestere de aproximativ doua luni, cu niveluri corespondente de cortizol. De asemenea, au fost luate in calcul greutatea, indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei subiectilor fiind studiat modul in care nivelul de cortizol se raporta la persistenta obezitatii de-a lungul timpului.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care aveau niveluri mai ridicate de cortizol in mostrele de par aveau tendinta sa aiba greutatea si masura circumferintei taliei mai mari (peste 102 centimetri la barbati si 88 centimetri la femei), dar si un IMC mai ridicat (peste 30).

"Persoanele care aveau un nivel mai ridicat de cortizol in par aveau de asemenea circumferinta taliei mai mare, ceea ce este important deoarece greutatea in plus in zona abdomenului reprezinta un factor de risc pentru boli de inima, diabet si moarte prematura", a completat aceasta.

"Nivelul de cortizol este o masura relativ noua care constituie o metoda convenabila si usor de aplicat pentru evaluare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro