ANALIZA Diferenta medie dintre salariile barbatilor si ale femeilor din Romania este de 5%, sub media UE. Varsta, criteriu de discriminare

ANALIZA Diferenta medie dintre salariile barbatilor si ale femeilor din Romania este de 5%, sub media UE. Varsta, criteriu de discriminare

Cu toate ca in ultimii ani companiile au abordat treptat politici organizationale menite sa elimine diferentele de remuneratie, acordand sanse egale barbatilor si femeilor la locul de munca, la nivel salarial se pot observa, inca, decalaje considerabile pe acest criteriu. Varsta, criteriu de discriminare in procesul de recrutare La nivel local, varsta se afla pe primele locuri in topul criteriilor de eliminare in procesul de recrutare, procentul angajatilor romani de peste 55 de ani se mentine la 40%, mult mai mic decat media Uniunii Europene de 55%.

acum 30 luni (3 May 2018)

Cu toate ca in ultimii ani companiile au abordat treptat politici organizationale menite sa elimine diferentele de remuneratie, acordand sanse egale barbatilor si femeilor la locul de munca, la nivel salarial se pot observa, inca, decalaje considerabile pe acest criteriu. Tendinta este sustinuta in acest context si de noua generatie de angajati, care isi negociaza contractul de munca dupa alte principii decat predecesorii lor. Asadar, diferentele salariale tind sa fie mai mici sau aproape inexistente in cazul tinerilor de pana in 35 de ani, precum si al celor nou intrati in campul muncii", a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Pe de alta parte, conform analizei Smartree, Romania este una dintre putinele tari din UE in care rata de angajare a femeilor a scazut usor incepand cu anii 2000, stabilizandu-se in jurul procentului de 58%, comparativ cu procentul de 75% angajati barbati, in crestere in ultimii 5 ani. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene s-a observat un decalaj redus al ratelor ocuparii fortei de munca dintre barbati si femei, ce rezulta din cresterea numarului locurilor de munca ocupate de femei. Analiza realizata de Smartree se bazeaza pe datele oficiale publicate de Eurostat.

De asemenea, cu toate ca in ultima vreme femeile sunt mult mai vizibile pe plan profesional, de la mediul antreprenorial, pana la top managementul marilor corporatii, barbatii sunt in continuare mai des promovati decat femeile si, prin urmare, mai bine remunerati.

Varsta, criteriu de discriminare in procesul de recrutare

La nivel local, varsta se afla pe primele locuri in topul criteriilor de eliminare in procesul de recrutare, procentul angajatilor romani de peste 55 de ani se mentine la 40%, mult mai mic decat media Uniunii Europene de 55%.

"Exista inca angajatori subiectivi pe plan local, care includ in procesele de recrutare elemente discriminatorii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro