ANALIZA Cum trateaza manualul scolar de Educatie Fizica si Sport singura disciplina individuala in care avem un numar 1 mondial

Romania are atat de putini sportivi de mare valoare incat ei ar trebui tinuti in puf. Acesta a fost unul dintre primele tale procedee de deplasare pe cand erai nou-nascut si pe care il vei perfectiona ca si tehnica, de-a lungul timpului, in functie de cerintele impuse de viata de zi cu zi".

acum 39 luni (12 Oct 2017)

Romania are atat de putini sportivi de mare valoare incat ei ar trebui tinuti in puf. Insa nu doar ca acest lucru nu se intampla, ba mai mult, exemplu si imaginea pe care o ofera tarii este cultivata extrem de precar. Proaspatul si atat de controversatul manual de Educatie Fizica si Sport, pentru elevii de clasa a V-a, este un exemplu in acest sens. Chiar daca, dincolo de Halep si performantele ei, au existat si realizarile lui Ilie Nastase, devenit primul numar mondial la masculin acum 43 de ani. Deci traditie avem in tenis, dar oricum si daca nu i-am fi avut pe Halep si Nastase, tenisul, ca audienta, este totusi al patrulea sport din lume.

Goalball, Torball, Rugby-Tag sau tranta

Asadar tenisul lipseste din manualul copiilor, desi la momentul actual se poate spune fara teama de a gresi ca in sportul romanesc exista Simona Halep si restul lumii. Concret: Orientare sportiva, patinaj pe gheata /patinaj pe role, sanie (obisnuita sau de concurs), schi fond, schi alpin, sport aerobic, sah, tenis de masa, badminton, inot, dans sportiv, gimnastica ritmica, korfbal, cicloturism si tranta.

Oina te face curajos

Daca tenisul nu a meritat nici macar un rand, oina, declarata sport national in 2014 desi practic e o disciplina pe cale de disparitie, are parte de o prezentare amanuntita. Din care pustii de clasa a V-a pot afla ca "jocul de oina e frumos pentru ca te ajuta sa devii mai curajos si contribuie la realizarea identitatii de roman". Posibil ca acest curaj sa vina de la bastonul (sau bata) de oina, care este dintr-un lemn de esenta tare, cum ar fi fragul sau frasinul. Principalul exercitiu de la oina este "impusca uliul", dar se poate face si un "ratele si vanatorii" sau o "mingea batuta" in drumul catre performanta. A carui definitie suna asa: "Mersul este modalitatea de baza cea mai simpla, folosita pentru deplasarea omului, inca din primul an de viata. In timpul mersului vei pastra cont... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro