ANALIZA Cum se preda Religia in alte tari. De ce este interzisa in Franta
In schimb, sunt si tari unde se preda religia ca la noi, spre exemplu, am o eleva venita din Austria care mi-a spus ca acolo se studiaza crestinismul catolic si cei care sunt crestini de alta confesiune accepta sa se duca la aceste ore", a explicat profesorul de religie Cristian Alexa, de la Colegiul National "George Cosbuc" din Capitala. Religia si cultura lumii, legate istoric Un astfel de curs nu trebuie sa se raporteze insa la predarea de tip confesional, ca o dogma, ci trebuie sa fie mai degraba o materie care tine de cultura lumii, atrage atentia expertul in istoria religiilor Eugen Ciurtin, de la Institutul de Istorie a Religiilor, fondat de Andrei Plesu. Religia in scolile romanesti In ceea ce priveste predarea Religiei in Romania de la clasa zero pana la ultimul an de liceu, profesorul de filosofie Horia Patrascu, blogger adevarul.ro, spune ca este si o reactie la interzicerea religiei, sub orice forma, in comunism.
Daca in Romania, Religia predata in scoala are un pronuntat caracter confesional, in alte tari, predarea acesteia este fie interzisa total in clasa, cum este cazul Frantei, fie se preda sub forma unei materii care include studiul tuturor religiilor lumii, asa cum au propus de altfel si specialistii "Adevarul".
Desigur, sunt si tari unde Religia se preda ca la noi, insa trendul in Occident este sa se treaca de la predarea unei singure confesiuni, a unei dogme, la predarea Istoriei religiilor, arata expertii in domeniu.
In Europa, exista cazuri in care participarea la orele de Religie este obligatorie, fara posibilitatea de scutire, cum e Rusia, din 2013, sau Grecia, tari de asemenea majoritar crestin-ortodoxe.
17 tari cu Religie in orar
"In Letonia, elevii trebuie sa aleaga intre Religie si Etica, probabil de acolo a venit Remus Cernea cu ideea inlocuirii orei de religie cu . In schimb, sunt si tari unde se preda religia ca la noi, spre exemplu, am o eleva venita din Austria care mi-a spus ca acolo se studiaza crestinismul catolic si cei care sunt crestini de alta confesiune accepta sa se duca la aceste ore", a explicat profesorul de religie Cristian Alexa, de la Colegiul National "George Cosbuc" din Capitala. In total, religia se preda in 17 tari membre ale Uniunii Europene, a spus la randul sau profesorul de istorie Corneliu Riegler, de la acelasi liceu.
Expertul in educatie Tincuta Apateanu, blogger adevarul.ro, explica faptul ca in Germania predarea religiei difera de la regiune la regiune, fiind un stat federal, insa spune ca "e interesant ca unele regiuni au inceput sa ia in considerare introducerea religiei musulmane in oferta educationala", sprijinind ideea de diversitate si toleranta.
Religia si cultura lumii, legate istoric
Un astfel de curs nu trebuie sa se raporteze insa la predarea de tip confe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro