Analiza: Cum este vazuta Moldova la Bruxelles? "UE trebuie sa constientizeze ca Rusia este imprevizibila"
In pofida regreselor inregistrate in Georgia, legate de independenta institutiilor media, dar si de justitia selectiva, atitudinea europenilor fata de aceasta este ?ritica, dar intr-o masura destul de moderata. Desi colapsul existentelor forte pretins pro-europene este un fapt implinit si bine cunoscut de cercurile politice de la Bruxelles, se mentine o speranta, nejustificata in mare parte, ca integrarea europeana se mai poate recupera.
Potrivit expertului, Bruxelles-ul este cu ochii pe situatia politica de la Chisinau. "Voci din diverse institutii europene importante (Parlamentul European sau Serviciul European pentru Actiune Externa) se arata ingrijorate de faptul ca Moldova se impotmoleste tot mai mult intr-un haos politic, care duce spre alegeri anticipate cu prognoze sumbre pentru vectorul european al tarii. Persista o stare de nedumerire legata de actiunile totalmente egoiste si incoerente ale politicienilor moldoveni, catalogati inca drept proeuropeni", afirma expertul in politica externa, Dionis Cenusa.
Moldova nu mai este "lider" al Parteneriatului Estic
Deja tot mai putini europeni se avanta sa spuna ca Moldova ar fi fost candva "poveste de succes". Tot mai multi insa tind sa evidentieze ca Moldova a reusit sa fie in trecut lider pe unele reforme sectoriale, cum ar fi bunaoara - liberalizarea regimului de vize.
Perceptia generala de la Bruxelles este ca Georgia se prolifereaza in calitate de "lider" al Parteneriatului Estic. In pofida regreselor inregistrate in Georgia, legate de independenta institutiilor media, dar si de justitia selectiva, atitudinea europenilor fata de aceasta este ?ritica, dar intr-o masura destul de moderata.
Mai mult ca atat, desi Ucraina se confrunta cu probleme majore (coruptie, administratie publica ineficienta, sistem bancar defectuos etc.), europenii au o pozitie mai toleranta fata de aceasta. Acest lucru se datoreaza faptului ca politicienii ucraineni pro-UE nu au reusit sa se compromita in aceleasi proportii ca cei din Moldova. Totodata, situatia din Ucraina este analizata de catre UE prin prisma amenintarilor generate de Rusia pentru securitatea regionala, in particular, cea militara si energetica.
Dupa 6 ani de coalitii pretins pro-europene, Bruxelles-ul are dubii mari legate de ireversibilitatea vectorului european al Moldovei. Desi colapsul existentelor forte pretins pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro