ANALIZA Cum a fost pus pe butuci Institutul Cantacuzino. Cercul vicios in care s-a inecat productia de vaccin autohton

ANALIZA Cum a fost pus pe butuci Institutul Cantacuzino. Cercul vicios in care s-a inecat productia de vaccin autohton

Datorii de milioane de euro, productie de vaccinuri compromisa, incertitudine si angajati care isi cer drepturile in strada. Pe langa datoriile de cinci milioane de euro pe care le are in prezent, Institutul Cantacuzino risca sa fie penalizat de Banca Mondiala care a investit 10 milion de euro, bani prin care institutul a fost dotat cu echipamente de ultima generatie. Si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a virat jumatate de milion de dolari in conturile institutului, dar nimeni nu se poate atinge de ei, banii fiind alocati pentru productia de vaccinuri BCG, pentru care unitatea nu are autorizatie la ora actuala, ea fiind ridicata de autoritatile romane.

acum 80 luni (5 Apr 2015)

Datorii de milioane de euro, productie de vaccinuri compromisa, incertitudine si angajati care isi cer drepturile in strada. Asa poate fi descrisa situatia actuala de la Institutul Cantacuzino, cel mai mare institut de microbiologie si imunologie din tara.

Mutat de sapte luni din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei, sub pretextul ca ar putea beneficia de finantare suplimentara, Institutul Cantacuzino se indreapta, de fapt, spre un iminent dezastru, atrage atentia doctorul Marian Toader, seful sindicatului TESA, care spune ca niciun reprezentant al Guvernului nu isi doreste sa puna umarul pentru a solutiona situatia grava de la Institutul Cantacuzino.

Salariile angajatilor nu au mai fost platite integral din decembrie, din cei 510 oameni, cati lucrau anul trecut, mai bine de 30 si-au dat demisia, iar laboratoarele nu au suficienta materie prima pentru a putea face teste de laborator. In consecinta, institutul nu se poate autofinanta in contextul in care datoriile sale nu au fost sterse, asa cum s-a intamplat anul trecut cu Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala. In plus, Institutul Cantacuzino nu a fost decretat institut strategic, subliniaza Toader, potrivit caruia o astfel de masura necesita dezbateri in cadrul CSAT. Am ajuns sa ne invartim intr-un cerc vicios, nu s-a discutat de salarii, nu exista un scop al instututului, nu s-a stabilit niciun termen pentru a elabora o strategie de reluare a activitatii. Asta este rasplata unui institut care a avut grija de sanatatea noastra timp de 94 de ani", a explicat, pentru "Adevarul", doctorul Marian Toader.

Au bani in conturi, dar nu ii pot folosi

Medicul sustine ca incertitudinea este cuvantul de ordine in momentul de fata. Cei care au venit in continuare la serviciu, in ciuda faptului ca nu au fost platiti si abia reusesc sa isi achite transportul lunar, nu au cu ce sa munceasca. Asta in c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro