ANALIZA Criza ruseasca a lovit leul
Astfel, Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti un curs de schimb de 4,4738 lei/euro, in scadere cu 0,5 bani fata de nivelul de luni, de 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat din ultimele noua luni. Pretul titeiului a scazut de la 115 dolari pe baril, cat era in vara, pana la un nivel situat sub 60 de dolari pe baril din cauza afluxului de petrol extras in SUA din zacaminte neconventionale, dar si a refuzului OPEC - care grupeaza cartelul statelor producatoare si exportatoare de petrol - de a reduce productia.
Astfel, Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti un curs de schimb de 4,4738 lei/euro, in scadere cu 0,5 bani fata de nivelul de luni, de 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat din ultimele noua luni. Aceeasi situatie si in cazul dolarului, dupa ce leul s-a apreciat marti la 3,5818 unitati pentru moneda americana, fata de nivelul oficial de 3,6061 anuntat luni, marcand o apreciere de de 2,43 de bani, ceea ce echivaleaza cu 0,67%. Un curs mai slab se resimte automat in ratele mai mari la creditele in moneda straina, in platile pe care trebuie sa le facem in moneda straina - precum abonamentele telecom sau biletele de avion, sau in costurile mai mari cu mancarea, din moment ce Romania importa din Uniunea Europeana mai bine de jumatate din alimentele care se consuma in tara. Numai ca, intre timp, leul a trecut de pragul de 4,44 pentru moneda europeana, iar deprecierea din ultima vreme vine, in principal, din cauza retragerilor mari de capital din Rusia, care au afectat si evolutia monedelor din estul Europei. Rubla s-a depreciat luni si marti la niveluri-record fata de dolar si euro, consemnand un declin de 10% luni si de 20% marti. Astfel, rubla a spart azi toate recordurile, depasind pragul de 100 de bucati pentru un euro, in vreme ce pentru dolar a depasit nivelul de 80 de unitati, peste nivelul din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata. De asemenea, pretul petrolului a scazut azi sub 60 de dolari pe baril pentru prima oara dupa 2009.
Pretul titeiului a scazut de la 115 dolari pe baril, cat era in vara, pana la un nivel situat sub 60 de dolari pe baril din cauza afluxului de petrol extras in SUA din zacaminte neconventionale, dar si a refuzului OPEC - care grupeaza cartelul statelor producatoare si exportatoare de petrol - de a reduce productia. Banca centrala a Rusiei estimeaza pentru anul viitor o scadere economica de cel putin 4,5% in situatia in care pretul petrolului va fluctua in jurul a 60 dolari pe baril. Stare de alerta in econ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro