ANALIZA Criza imigrantilor in Europa. Motivele pentru care emigreaza nord-africanii si de ce sunt europenii depasiti de situatie

ANALIZA Criza imigrantilor in Europa. Motivele pentru care emigreaza nord-africanii si de ce sunt europenii depasiti de situatie

In acest moment se pare ca guvernul Renzi, desi a blamat acordul semnat de Berlusconi, ar vrea sa-l reia dar nu gaseste parteneri de dialog, iar unele voci cred chiar ca acest acord este deja in vigoare dar nu este recunoscut de guvernul de la Roma. Solidaritatea este un principiu al constructiei europene, dar nu se poate cere solidaritate deplina si neconditionata cu state precum Italia sau Grecia care primesc bani de la UE pentru a gestiona problema migratiei, iar acesti bani alimenteaza de fapt in mare parte structuri de putere corupte locale. Nici nu se poate accepta insa lipsa totala a solidaritatii pentru ca Italia cel putin a facut toate eforturile pentru a salva vietile omenesti in Marea Mediterana (spre deosebire de Malta care, atunci cand o ambarcatiune cu emigranti se indeapta inspre marea sa teritoriala, alerteaza autoritatile italiene, reusind astfel sa nu preia pasagerii acestora - iar paradoxul face ca Malta sa nu fi fost condamnata la CEDO, iar Italia sa fi fost, datorita unei aplicari mecaniciste a instrumentelor de drepturile omului).

acum 91 luni (27 Jun 2015)

Autorul a incercat sa descifreze de unde vine tentatia emigrantilor din nordul Africii pentru aceasta insula si de ce Italia nu poate gestiona criza refugiatilor.

De ce emigreaza nord-africanii pe Lampedusa

In timpul dictaturii colonelului Gaddafi, cei care doreau sa vina in Europa, provenind din Libia, dar si din alte tari precum Somalia sau Eritreea care prefera acum ruta libiana, erau opriti inainte sa poata pleca din porturile libiene. Dictatura colonelului avea o evidenta stricta a retelelor de traficanti, ii aresta si le confisca banii primiti de la cei care visau la statutul de refugiat in Europa.

Italia a oferit sprijin regimului de la Tripoli pentru combaterea imigratiei clandestine, printr-un acord semnat de Berlusconi cu Gaddafi prin care italienii ofereau bani in acest scop, relatiile de buna prietenie intre cei doi lideri fiind de notorietate. In acest moment se pare ca guvernul Renzi, desi a blamat acordul semnat de Berlusconi, ar vrea sa-l reia dar nu gaseste parteneri de dialog, iar unele voci cred chiar ca acest acord este deja in vigoare dar nu este recunoscut de guvernul de la Roma.

Nici prim - ministrul italian si nici institutiile UE nu au cu cine sa trateze problema retelelor de migratie ilegala. Simpla patrulare a navelor italiene la frontiera maritima aflata la sud de Lampedusa nu este o solutie.

Traficantii de persoane incarca pe coasta libiana emigranti peste limita admisa a ambarcatiunilor, iar cand acestea se scufunda calatorii cer ajutorul pazei de coasta italiene. De cand s-a instaurat haosul in Libia, mii de persoane din Somalia, Eritreea si Libia au parcurs aceasta ruta. Problema era cunoscuta dar anul acesta in aprilie moartea a peste 700 de persoane in aceeasi zi in largul coastei italiene a facut ca problema sa fie discutata la nivel european.

In total, intre 1988 si 2013 au decedat in largul Marii Mediterane, din Gibraltar pana in largul coastelor Turciei, dorind ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro