ANALIZA Cosmarul lui Ponta: sa-si faca singur bugetul pe 2015 cu toate pomenile electorale

ANALIZA Cosmarul lui Ponta: sa-si faca singur bugetul pe 2015 cu toate pomenile electorale

Toate acestea, la pachet cu reducerea deficitului bugetar de la 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB) pana la 1,4%, cu scaderea taxei pe stalp de la 1,5% din valoarea activelor la 1% sau cu elaborarea modului de calcul al accizelor, dupa ce cursul leu-euro de la 1 octombrie a fost mai mic decat cel de anul trecut. Comisia Europeana estimeaza ca Guvernul trebuie sa gaseasca suplimentar o suma de 10 miliarde de lei, altfel, deficitul ar urca la 2,8% din PIB si ar fi nevoie de reduceri de cheltuieli sau cresteri de taxe, in vreme ce Ionut Dumitru - presedintele Consiliului Fiscal - estimeaza ca necesarul se ridica mai degraba spre 17 miliarde de lei.

acum 70 luni (18 Nov 2014)

Premierul Victor Ponta a afirmat in dese randuri ca nu va prezenta un proiect de buget pe 2015 deoarece aceasta va fi sarcina noului premier si ca nu ar fi "corect" ca el sa ii faca un buget in cazul ca el va ajunge presedintele Romaniei. Ei bine, acum ca alegerile prezidentiale au fost castigate de catre Klaus Iohannis, "noul" premier este tot vechiul premier, care trebuie sa prezinte bugetul pe anul viitor, unde trebuie sa detalieze exact sursele de finantare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, pentru majorarea pensiilor, dar si pentru o serie de alte masuri luate sau promise de Guvern cu putin inainte de alegeri. Toate acestea, la pachet cu reducerea deficitului bugetar de la 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB) pana la 1,4%, cu scaderea taxei pe stalp de la 1,5% din valoarea activelor la 1% sau cu elaborarea modului de calcul al accizelor, dupa ce cursul leu-euro de la 1 octombrie a fost mai mic decat cel de anul trecut. Comisia Europeana estimeaza ca Guvernul trebuie sa gaseasca suplimentar o suma de 10 miliarde de lei, altfel, deficitul ar urca la 2,8% din PIB si ar fi nevoie de reduceri de cheltuieli sau cresteri de taxe, in vreme ce Ionut Dumitru - presedintele Consiliului Fiscal - estimeaza ca necesarul se ridica mai degraba spre 17 miliarde de lei.

Principala problema din bugetul de pe anul 2015 o constituie faptul ca Executivul trebuie sa scada deficitul de la 2,2% din PIB in acest an la 1,4% din PIB in 2015, asa cum s-a angajat Romania in fata Comisiei Europene prin pactul fiscal. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a intrat in vigoare de la 1 octombrie, dar nu inainte ca aceasta sa declanseze un intreg circ in vara, la vizita premierului Ponta si a Ioanei Petrescu la Palatul Cotroceni, pentru celebra discutie cu presedintele Traian Basescu. Concomitent, Executivul a anuntat indexarea pensiilor - masura care are un impact de 2,7 miliarde de lei, in vreme ce majorarea salariilor din sectorul sanitar are un impact de 270 de milioane de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro