ANALIZA Cine a pierdut si cine a castigat saptamana politica. Impact strategic

Din punct de vedere al comunicarii politice, saptamana care se incheie este definita de notiunea de raportare fata de un element de referinta. Presedintele PSD a dedicat in rest saptamana campaniei in teritoriu si a congresului PSD de vineri si a evenimentelor de partid din tara, ceea ce arata dorinta presedintelui de a se apropia de activul de partid, cu atat mai mult cu cat lansarea principala a candidaturii sale se va face intr-o saptamana. De mentionat ca Elena Udrea nu a avut nimic de castigat de pe urma aparitiei media a presedintelui Basescu, ba chiar a fost pusa in defensiva de declaratiile sefului statului care a spus ca mereu a protejat-o. Proiectia puterii Presedintelui este normala pentru un sef de stat pe final de mandat, pentru ca si capacitatea sa de a genera voturi pentru candidatul PMP depinde in mod direct de puterea pe care cetatenii mai percep ca o are.

acum 99 luni (14 Sep 2014)

Peisajul politic - perspectiva

In analiza de saptamana trecuta, am spus ca pariul acestei saptamani este legat de portofoliul comisarului european. In zona prezidentiala a existat un contraatac pentru a limita specularea de catre premier a momentului, mai intai prin episodul plicului de la B1TV si apoi prin lansarea, in zone apropiate lui Traian Basescu, a zvonului contributiei Palatului Cotroceni in obtinerea portofoliului si in abandonarea lui Ciolos.

Din punct de vedere al comunicarii politice, saptamana care se incheie este definita de notiunea de raportare fata de un element de referinta.

La inceputul saptamanii actorii politici au trebuit sa se raporteze la suspendare, daca sunt sau nu de acord cu ea, pentru ca la finaul saptamanii, sa trebuiau sa se raporteze la acuzatiile privind ofiterul acoperit.

Cele doua subiecte trimit catre raportul de forte din Parlament si catre ponderea electorala a probabililor candidati, asa cum arata ea in sondajele publicate in aceasta saptamana. Chestiunea suspendarii i-a prilejuit lui Calin Popescu - Tariceanu, cel care cauta sa actualizeze mitul celui "de-al treilea om" in alegeri, o vizibilitate altfel greu de atins, dar a dovedit, si sub impulsul sondajelor, axa tot mai clara care se stabileste intre PSD si ACL. Oarecum natural, Monica Macovei si Elena Udrea au fost nevoite sa priveasca daca nu de pe tusa, cel putin dinspre marginea terenului. Actorii individuali si comunicarea - mizele si rationamentele

Cel mai important mesaj pe care l-au avut de transmis candidatii saptamana aceasta a fost daca sunt sau nu ofiteri acoperiti. Din aceasta perspectiva, a fost o saptamana croita dupa tiparul celor care vor urma: se va dezbate nu despre proiectul prezidential, ci despre caracterul candidatilor, despre capacitatea lor de a asuma, cu responsabilitate si dincolo de atacuri de orice fel, prima functie in stat. Presedintele PSD a dedicat in rest saptamana campaniei in teritor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro