ANALIZA Cifrele acuza. Demnitarii Romaniei au cele mai nesimtite salarii din Europa

ANALIZA Cifrele acuza. Demnitarii Romaniei au cele mai nesimtite salarii din Europa

Triplarea lefurilor pentru inaltii demnitari duce Romania in topul statelor europene cu cea mai mare diferenta salariala dintre oamenii de prim-rang si cetateanul de rand. Pentru 48 de demnitari - printre care presedintele, premierul, ministri, sefii Parlamentului sau sefi de servicii secrete - salariile s-au majorat semnificativ incepand de la 1 august, prin Ordonanta de Guvern 14 din 2015. Salariul mediu brut pe economie brut in Romania este acum de 2.500 de lei, adica de 563 de euro, raportat de Institutul National de Statistica (INS) pentru luna mai.

acum 98 luni (3 Aug 2015)

Triplarea lefurilor pentru inaltii demnitari duce Romania in topul statelor europene cu cea mai mare diferenta salariala dintre oamenii de prim-rang si cetateanul de rand.

Pentru 48 de demnitari - printre care presedintele, premierul, ministri, sefii Parlamentului sau sefi de servicii secrete - salariile s-au majorat semnificativ incepand de la 1 august, prin Ordonanta de Guvern 14 din 2015. Astfel, Klaus Iohannis, Victor Ponta si presedintii camerelor Parlamentului, bugetarii cu cele mai mari salarii, au ajuns sa castige intr-o luna 21.540 de lei, adica 4.895 de euro. In apararea lor, demnitarii au invocat faptul ca fostul nivel al salarizarii pentru cei mai importanti oameni in stat, de aproximativ 1.500 de euro, era unul dintre cele mai mici din Europa.

"Este nevoie ca decidentii din Guvern sa fie platiti la nivelul Uniunii Europene, ca aici ne raportam, sa avem oameni competenti si sa luptam si sa nu avem oameni corupti", a spus vicepremierul Gabriel Oprea, iar argumentul sau a fost preluat si de ceilalti beneficiari ai ordonantei. Un altul, poate mai echitabil, este masura in care salariile demnitarilor sunt corelate cu capacitatea economica a tarii pe care o conduc de a genera prosperitate pentru toti cetatenii, nu doar pentru elite. Iar unul dintre indicatorii care masoara aceasta capacitate este salariul mediu pe economie, o cifra generata statistic si care reflecta salariile reale din toate domeniile economice, atat din mediul privat, cat si cel public.

Demnitarii romani, noua salarii medii

Pornind de la aceasta premisa, "Adevarul" a patentat un asa numit "indice al nesimtirii salariale a demnitarilor", care reprezinta raportul dintre salariile brute celor mai proeminenti demnitari (premier sau presedinte) si salariul mediu brut pe economie.

Salariul mediu brut pe economie brut in Romania este acum de 2.500 de lei, adica de 563 de euro, raportat de Institutul National de Statist... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro