ANALIZA Ce metode de lupta foloseste presedintele Klaus Iohannis in confruntarea cu majoritatea PSD-ALDE

ANALIZA Ce metode de lupta foloseste presedintele Klaus Iohannis in confruntarea cu majoritatea PSD-ALDE

In plan economic, presedintele Klaus Iohannis a acuzat actuala majoritate guvernamentala de "bulibaseala fiscala", de o proasta gestionare a politicilor bugetare, de cresterea inflatiei, de lipsa investitiilor si de cresterea deficitului comercial. Pana in acest moment, presedintele Iohannis a reusit sa-si atinga anumite obiective, insa exista si cateva "slabiciuni" in strategia sa impotriva PSD, in ceea ce priveste justitia, dintre care doua sunt de evidentiat: SRI a avut un comportament prin care a recunoscut, indirect, unele abuzuri din trecut si a aratat o anumita schimbare de atitudine si CCR are o atitudine distantata fata de DNA.

acum 64 luni (17 May 2018)

Presedintele pare mai hotarat ca oricand sa lupte cu toate armele legale pe care le are la dispozitie pentru a frana politicile PSD, atat in domeniul economic, cat si in ceea ce priveste Justitia sau pozitionarea Romaniei in unele dintre spinoasele teme din actualitatea internationala.

Practic, presedintele a deschis, in acest moment, mai multe fronturi de lupta in confruntarea cu coalitia majoritara. Pe tema legilor justitiei a contestat la CCR prevederile acestora si a solicitat punctul de vedere al Comisiei de la Venetia. De asemenea, tot pe tema justitiei, a respins solicitarea ministrului Tudorel Toader, de demitere a sefei DNA. In plan economic, presedintele Klaus Iohannis a acuzat actuala majoritate guvernamentala de "bulibaseala fiscala", de o proasta gestionare a politicilor bugetare, de cresterea inflatiei, de lipsa investitiilor si de cresterea deficitului comercial. Ultimul front deschis este cel referitor la pozitiile guvernului in ceea ce priveste situatia din Orientul Mijlociu, unde decizia SUA de a-si muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim este criticata de majoritatea statelor din UE, mai putin de Romania, Ungaria si Cehia. Mai mult, decizia presedintelui de a incuviinta inceperea urmaririi penale in Dosarul Revolutiei si cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost receptata pozitiv de protestatarii PSD, inculparea lui Ion Iliescu fiind o lovitura de imagine pentru social-democrati.

Ultimele actiuni ale presedintelui par sa acrediteze ideea ca pentru prima oara dupa alegerile parlamentare din 2016, seful statului pare convins sa actioneze pentru a indeparta PSD de la guvernare fara sa mai astepte scrutinul general din 2020. Radicalizarea discursului prezidential si tactica de lupta pe toate fronturile cu PSD are darul de a creste presiunea sociala asupra guvernului si pare un start de campanie forte bun pentru Klaus Iohannis, avand in vedere alegerile prezidentiale de anul viitor. Mesajul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro