ANALIZA Cat platesc romanii pentru apa potabila si canalizare. Ce este "impozitul pe rinichi" platit de toti orasenii

ANALIZA Cat platesc romanii pentru apa potabila si canalizare. Ce este

O analiza facuta de "Adevarul" in privinta tarifelor aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC) pentru furnizorii de apa potabila si de canalizare releva faptul ca intre orasele Romaniei exista diferente majore in ceea ce priveste sumele platite de populatie pentru amintitele servicii. A existat chiar si un proiect de lege de desfiintare a taxei pe apa de ploaie, insa acesta s-a intepenit prin Parlament, dupa ce alesii din comisiile juridice ale celor doua Camere nu au reusit sa cada de acord cu privire la masura si la metoda de de aplicare a acesteia.

acum 27 luni (16 May 2018)

O analiza facuta de "Adevarul" in privinta tarifelor aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC) pentru furnizorii de apa potabila si de canalizare releva faptul ca intre orasele Romaniei exista diferente majore in ceea ce priveste sumele platite de populatie pentru amintitele servicii.

Desi, potrivit legii, stabilirea tarifului (care poate fi aplicat doar cu avizul ANRSC) se face pe baza analizei de cost, realitatea arata ca, de fapt, locuitorii unor orase cu acces facil la surse de apa ajung sa plateasca, nu in putine cazuri, mai mult decat cei din orase in care costurile de procurare a apei sunt comparabile sau chiar mai mari.

De asemenea, exista situatii in care companiile publice care furnizeaza serviciile de apa si de canalizare unor consumatori captivi (care nu au alta alternativa de procurare a serviciilor) fac profituri fabuloase, care le duc pe pozitii fruntase in topul firmelor.

La polul opus, cea mai ieftina apa din Romania este la Targu Jiu (2,64 lei/mc - la jumatate fata de Voluntari), urmat de Cluj Napoca (2,87 lei) si Ploiesti (3,01 lei la furnizorul Apa Nova). Astfel, daca in unele locuri se ia in considerare volumul de apa rece consumata (eventual si de calda, daca este furnizata in sistem public), in alte locuri se aduna si apa de ploaie, corespunzator cu terenul detinut de proprietarul imobilului racordat la apa (pentru blocuri se ia in calcul cota pe apartament din teren pe care se afla imobilul). Astfel, la Bucuresti, Apa Nova a stabilit ca persoanele fizice datoreaza suma corespunzatoare evacuarii a 0,2 metri cubi de apa pe metrul patrat de proprietate pe an, dar in cazul persoanelor juridice s-a decis sa se taxeze 0,5 mc/mp/an. Ar rezulta ca pe metrul patrat de acoperis sau de curte al unei firme ploua cu 150% mai mult decat pe metrul patrat de acoperis sau de curte al unei persoane fizice.

La Galati, in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro