Analiza Bloomberg: Perioada de aur a cresterilor economice puternice din Europa Centrala si de Est se va termina curand. Ce se intampla cu Romania

Analiza Bloomberg: Perioada de aur a cresterilor economice puternice din Europa Centrala si de Est se va termina curand. Ce se intampla cu Romania

In timp ce standardele de viata din regiune vor continua sa se apropie de Occident, o lipsa acuta de forta de munca, laolalta cu functionarea fabricilor aproape de capacitatea maxima ar putea insemna ca expansiunea rapida nu va mai dura. Economia Ungariei a incetinit de la 4,2 la suta in primul trimestru, franata de productia industriala si de agricultura, potrivit Oficiului de Statistica de la Budapesta.

acum 78 luni (16 Aug 2017)

Romania a condus avansul, produsul intern brut crescand cu 5,9% fata de anul precedent, in timp ce Ungaria a avut cea mai lenta crestere, de 3,2 la suta, insa aceasta a depasit-o pe cea de 2,2 la suta din zona euro.

Economiile in curs de dezvoltare, care se intind de la Marea Baltica la Marea Neagra, s-au bucurat de un boom in prima jumatate a anului 2017, pe masura ce a fost reluata finantarea cu fonduri UE, exporturile au crescut, iar cheltuielile de consum s-au majorat datorita salariilor mai mari si a facilitatilor guvernamentale. In timp ce standardele de viata din regiune vor continua sa se apropie de Occident, o lipsa acuta de forta de munca, laolalta cu functionarea fabricilor aproape de capacitatea maxima ar putea insemna ca expansiunea rapida nu va mai dura.

"Aceasta perioada de aur de crestere economica puternica in Europa Centrala si de Sud-Est va inceta curand", a declarat Liam Carson, economist la Capital Economics din Londra, intr-o nota transmisa prin e-mail dupa lansarea datelor.

Economia romaneasca da semne de supraincalzire

Cehia a provocat cea mai mare surpriza, PIB-ul sau crescand anual cu 4,5%, cu mult deasupra estimarii mediene de 3% anticipata in cadrul unui sondaj realizat de Bloomberg. In Polonia, cea mai mare economie din estul UE, cresterea a incetinit pana la 3,9% fata de 4% in ultimele trei luni, oferindu-i un ragaz bancii centrale care nu se grabeste sa majoreze ratele dobanzilor."Datele solide privind PIB-ul din al doilea trimestru confirma ca autoritatile monetare poloneze se afla intr-o pozitie foarte confortabila", au declarat analistii de la mBank.

"Spre deosebire de unele economii din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Republica Ceha si in special Romania, Polonia nu arata semne de supraincalzire in acest moment".

Economia Ungariei a incetinit de la 4,2 la suta in primul trimestru, franata de productia industriala si de agricultura, potrivit Oficiu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro