ANALIZA Batalia dintre SUA si UE pentru inzestrarea armatei romane, castigata net de americani pana acum

ANALIZA Batalia dintre SUA si UE pentru inzestrarea armatei romane, castigata net de americani pana acum

Pana acum, guvernul PSD-ALDE a anuntat mai multe contracte importante cu companii americane si niciunul cu companii europene, chiar daca au continuat, deocamdata, un acord incheiat anul trecut de guvernul tehnocrat cu germanii de la Rheinmetall pentru fabricarea de transportoare blindate la Moreni, pus sub semnul intrebarii de un contract similar anuntat recent cu americanii de la General Dynamics. Contractul include 54 de vehicule de reaprovizionare (RSV) HIMARS de tip M1084A1P2 - un vehicul de transport tactic mediu, de cinci tone, dotat cu echipament de manipulare a materialului -, 54 de remorci MTV, dotate cu kituri RSV, de tip M1095 si zece depanatoare FMTV de tip M1089A1P2 - vehicule de depanare tactice medii, de cinci tone -, 30 de rachete de practica LCRR, echipament de sustinere, echipament de comunicatii, senzori, piese de rezerva si de reparatii, seturi de testare, baterii, laptopuri, publicatii si date tehnice, proiectare, formare si echipament de fomare, sustinere in integrarea sistemelor, echipe de asigurare a calitatii si o echipa de asistenta tehnica pe teren, servicii de sustinere tehnica, de inginerie si de logistica din partea Guvernului american si contractorilor americani si alte elemente conexe de logistica si de sustinere de programe. Initial, contractul luat in calcul era pentru un elicopter multirol (care poate fi folosit pentru sarcini multiple: trasport de trupe, cautare-salvare, asalt al trupelor speciale si pentru atac - prin echiparea cu sisteme de rachete, mitraliere sau tunuri), deoarece, spre deosebire de Statele Unite (care folosesc trei mai tipuri specializate de elicoptere militare: de atac, de transport si utilitare - UH), Romania nu isi permite deocamdata o astfel de diversitate de tipuri.

acum 21 luni (23 Aug 2017)

Pana acum, guvernul PSD-ALDE a anuntat mai multe contracte importante cu companii americane si niciunul cu companii europene, chiar daca au continuat, deocamdata, un acord incheiat anul trecut de guvernul tehnocrat cu germanii de la Rheinmetall pentru fabricarea de transportoare blindate la Moreni, pus sub semnul intrebarii de un contract similar anuntat recent cu americanii de la General Dynamics.

In 1 august, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026, care include opt programe de inzestrare, cu fonduri multianuale in valoare de 9,8 miliarde euro. In toate cazurile, batalia pentru contracte se da intre companii europene (in principal Franta si Germania, care dispun de industrii militare competitive) si Statele Unite, in conditiile in care piata tehnologiilor militare este una de tip oligopol (cativa mari ofertati pe fiecare piata) si este influentata de aliantele politice si militare intre state (NATO si parteneriatul strategic cu SUA, in cazul Romaniei). O alta componenta speciala a contractelor de inzestrare militara este legata de posibilitatile de productie si de mentenanta locala a echipamentelor, detinerea unei industrii proprii reprezentand un atu strategic pentru orice stat in caz de conflict. In cazul in care productia locala nu este posibila, pe plan international se practica aranjamente de tip offset, mecanism prevazut si de legislatia romaneasca. In prezent, armata romana are in dotare sisteme de rachete Hawk, cumparate in 2004 din Olanda, dar nemodernizare si considerate complet depasite, la care se adauga sisteme de rachete din epoca sovietica (Volhov). In schimb, Romania dispune de radare moderne (FPS, GapFiller), ceea ce inseamna ca armata are in prezent doar un sistem de avertizare si urmarire, nu si unul de aparare antiracheta. Publicatia "Air and missile defence in Europe", realizata in noiembrie 2016 de trustul britanic Jane's Information Group, sublinia ca principala vulnera... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro