ANALIZA. Alegerile din Olanda, primul hop din 2017 pe care Europa trebuie sa-l treaca. Lupta dintre liberalul Mark Rutte si extremistul de dreapta Geert Wilders este foarte stransa

Este de asteptat ca scandalul diplomatic cu Turcia din aceste zile sa-l ajute pe Rutte, dupa ce premierul olandez a avut o pozitie ferma fata de oficialii turci, care voiau sa promoveze in Olanda referendumul lui Erdogan. Alegatorii au respins deciziile lui Trump, iar acesta poate fi un motiv pentru care pozitia Partidului Libertatii s-a subrezit", a comentat Maurice de Hond, proprietarul institutului olandez de sondaje "Peil.nl", citat de Bloomberg. Formatiunea lui Wilders este adepta "Statului providenta", in sensul celui din perioada postbelica, insa doar pentru nativi: revenirea la varsta de pensionare de 65 de ani si cresterea pensiilor, ameliorarea sistemului public de sanatate, incurajarea productiei nationale. De cealalta parte, partidul lui Mark Rutte beneficiaza de faptul ca economia Olandei este cea mai performanta din Eurozona si promite ca acest lucru sa se vada si in buzunarele populatiei, care a avut de suferit de pe urma masurilor de austeritate pe care guvernul sau le-a luat in ultimii ani. Potrivit lui Maurice de Hond, prezenta la vot este factorul determinant, avand in vedere ca electoratul olandez este foarte divizat cand vine vorba de UE, in functie de venituri si nivel de educatie.

acum 87 luni (14 Mar 2017)

Majoritatea analistilor considera ca rezultatul alegerilor din 15 martie va fi un indicator foarte important pentru viitorul Uniunii Europene, in acest an de foc, in care avem scrutine si in Franta si in Germania. Exista voci care sustin ca exista un pericol major de contagiune. O victorie detasata a populistilor lui Geert Wilders, chiar daca nu i-ar permite sa formeze viitoarea majoritate de guvernare, i-ar sufla in panze lui Marine Le Pen, candidata Frontului National la presedintia Frantei, cu care olandezul are un parteneriat strans.

Avantaj fragil

In scrutinul din Olanda se confrunta Partidul Libertatii (PVV), al lui Geert Wilders, si Partidul Popular al Libertatii si Democratiei (VVD), formatiune de centru-dreapta a actualului premier Mark Rutte, aflata la guvernare din 2010. Totusi, ultimele cercetari indica faptul ca partidul lui Wilders, desi conduce in optiunile de vot, este pe un trend descendent, fiind chiar in pericol sa piarda fragilul avantaj pe care-l are in fata liberalilor lui Rutte.

Exista sondaje, cum este cercetarea efectuata de institutul LISS, care-i plaseaza pe liberalii lui Rutte in fata extremistilor lui Wilders. Este de asteptat ca scandalul diplomatic cu Turcia din aceste zile sa-l ajute pe Rutte, dupa ce premierul olandez a avut o pozitie ferma fata de oficialii turci, care voiau sa promoveze in Olanda referendumul lui Erdogan. In urma cu doua saptamani, estimarile erau ca Partidul Libertatii isi va adjudeca aproximativ 30 de mandate, din totalul de 150 cat are Camera Reprezentantilor.

Efectul Trump

Comparativ cu inceputul acestui an, pierderile partidului lui Geert Wilders sunt consistente, avand in vedere ca in ianuarie era pe primul loc, cu o diferenta de 12 mandate in fata liberalilor. Alegatorii au respins deciziile lui Trump, iar acesta poate fi un motiv pentru care pozitia Partidului Libertatii s-a subrezit", a comentat Maurice de Hond, proprietarul institutului olandez de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro