Analiza AFP: "Lupta anticoruptie din Romania, la testul alegerilor". Kovesi: "DNA a obtinut condamnari definitive in peste 90% din cazuri"
La 30 octombrie 2015, zeci de oameni au murit in incendiul de la clubul "Colectiv", ai carui proprietari, potrivit anchetatorilor, au putut ignora orice norma de securitate in schimbul spagilor date, un fenomen endemic in Romania, comenteaza France Presse, preluata de Agerpres. "Dupa tragedia de la Colectiv, oamenii au visat la o tara unde nu se mai moare inutil, la o tara mai putin macinata de coruptie si la o clasa politica mai atenta fata de nevoile cetatenilor", explica profesorul de drept constitutional Ion Stanomir, potrivit Agerpres.
La 30 octombrie 2015, zeci de oameni au murit in incendiul de la clubul "Colectiv", ai carui proprietari, potrivit anchetatorilor, au putut ignora orice norma de securitate in schimbul spagilor date, un fenomen endemic in Romania, comenteaza France Presse, preluata de Agerpres. Interviul cu sefa DNA
France Presse a mai publicat astazi si un interviu cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, preluat de Agerpres. "In ultimii trei ani am asistat constant la demersuri" care au vizat limitarea puterilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si chiar daca "societatea civila a intervenit si aceste planuri au putut fi stopate", o "dezbatere in acest sens exista in continuare, de aici si ingrijorarea noastra", afirma Kovesi, in articolul "Kovesi, pentru agentia France Presse: Numai curajul procurorilor este ireversibil".
Sefa DNA arata ca "numai curajul procurorilor si dorinta lor de a-si indeplini bine misiunea sunt ireversibile" si "nimeni nu va putea schimba acest lucru". "In ultimii trei ani am asistat constant la astfel de demersuri", spune Kovesi, raspunzand unei intrebari daca se teme de incercari de limitare a puterilor DNA.
"Alesii au incercat sa amendeze legi pentru a modifica prerogativele DNA, pentru a dezincrimina anumite infractiuni sau a oferi imunitate pentru diferite categorii de persoane. "Oamenii au visat la o tara unde nu se mai moare inutil"
Dintr-odata, dupa incendiul din Colectiv, efectele coruptiei au devenit foarte concrete: 64 de morti, isi aminteste Mihai Politeanu, fondatorul asociatiei Initiativa Romania, nascuta din "furia" provocata de tragedie.
La fel ca el, zeci de mii de tineri au iesit pe strazi pentru a striga ca s-au saturat de clasa politica, considerata responsabila moral pentru cele petrecute.
Aceasta miscare a condus la demisia premierului social-democrat Victor Ponta, inlocuit de un guvern tehnocrat, si a nascut sp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro