Analisti NATO: Moscova vrea sa destrame Europa lovind la Berlin

Examinarea a 200.000 de comentarii postate pe principalele trei portaluri de informatii online a stabilit ca 1,45% din comentarii erau despre "trollii hibrizi", fenomen izbucnit recent, cand a aparut ca Rusia a pus infunctiune o armata de blogeri care zi si noapte inunda Internetul cu comentarii favorabile intereselor Rusiei. Expertii NATO in comunicatii estimeaza ca "ceea ce trebuie sa facem este sa le intelegem strategiile, metodele, tacticile si apoi sa concepem o capacitate de a rezista, de a riposta si de a castiga, si de a proteja societatile noastre".

acum 47 luni (7 Mar 2016)

Analistii NATO au identificat dovezi privind tentativa Rusiei de a provoca retragerea cancelarului Angela Merkel printr-un razboi informatic care vizeaza alimentarea furiei germanilor fata de refugiati.

Janis Sarts, directorul Centrului de comunicatii strategice al NATO, cu sediul la Riga, in Letonia, a declarat ca Rusia are antecedente de finantare a fortelor extremiste in Europa si crede ca acum are dovezi ca alimenteaza agitatia in Germania contra Angelei Merkel. Se stie ca Angela Merkel a fost un partizan categoric in favoarea continuarii sanctiunilor contra Rusiei si Sarts arata ca daca ar fi vorba doar de o pedeapsa ar fi OK dar se testeaza daca reteaua ar putea construi pe problemele pre-existente si sa creeze o dinamica spre o schimbare politica in Germania. "Cred ca Rusia testeaza daca poate, intr-o tara atat de mare, fara multe vulnerabilitati in vremuri normale, sa creeze o circumstanta pentru o schimbare a conducerii superioare. Fie de dreapta fie de stanga, atata vreme cat sunt extremiste sunt bune pentru a servi tacticile ruse. Peste 1 milion de refugiati au venit in Germania in cursul anului trecut, multi atrasi de chemarea cancelarului german potrivit careia nu va limita numarul persoanelor care s-ar putea instala in tara.

Circulatia migrantilor a alimentat ascensiunea partidului populist de dreapta "Alternative fur Deutschland, un recent sondaj sugerand ca 81% din cetatenii germani cred ca Merkel a pierdut controlul situatiei. Expertul NATO citat de Guardian arata ca impactul tentativei Rusiei de alimentare a tulburarilor in Germania a fost diminuat pentru ca problema a fost descoperita, dar a avertizat ca alte tari inchid ochii la razboiul de propaganda al lui Putin. Sarts, directorul Comandamentului comunicatiilor strategice al NATO din Riga, responsabil cu inregistrarea si raspunsul la metodele de propaganda ale inamicului, sustine ca nu vede logica Rusiei de a invada Letonia intr-un viitor apropiat, asa cum a fost cazul Georgie... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro