ANAF transfera povara colectarii taxelor pe umerii cetatenilor

Acesta a precizat ca, in prezent, doar la TVA evaziunea este de 44%, ceea ce reprezinta aproximativ 8,8 miliarde de euro, iar o reducere cu 5% ar insemna venituri suplimentare de 4,5 miliarde de lei, anual, numai din TVA. In plus, intre 2011 si 2012, tara noastra si-a diminuat foarte putin deficitul de incasare a TVA, de la 8,970 miliarde de euro in 2011 pana la 8,841 miliarde de euro in 2012, procentul ramanand la 44% din veniturile din TVA preconizate.

acum 110 luni (4 Feb 2015)

In vreme ce ministrul Finantelor crede ca a gasit solutia miraculoasa pentru reducerea evaziunii fiscale, specialistii atrag atentia ca unele masuri introduse recent in legislatie incurajeaza furtul si incalca dreptul de proprietate.

Aplicarea Loteriei bonurilor fiscale, dotarea firmelor cu case de marcat electronice, impreuna cu imbunatatirea activitatii ANAF vor determina reducerea evaziunii fiscale cu aproximativ 5% anual, incepand din 2015.

Acesta a precizat ca, in prezent, doar la TVA evaziunea este de 44%, ceea ce reprezinta aproximativ 8,8 miliarde de euro, iar o reducere cu 5% ar insemna venituri suplimentare de 4,5 miliarde de lei, anual, numai din TVA.

"Introducerea prevederii prin care poti iesi din magazin fara sa platesti pentru un produs daca nu ai primit bon fiscal, reprezinta o legalizare a furtului. Intrebarea este cum vor fi montate acestea si magazinele din ultimul satuc si cu ce bani?

In opinia acestuia "loteria fiscala va avea un impact minimal si, din punctul meu de vedere, are o doza de naivitate. "Aceasta nu este o masura de combatere a evaziunii fiscale. Vedem cat de grava este implicarea politicului si a administratiei fiscale in frauda fiscala", afirma Biris. Acesta sustine ca marea frauda trebuie rezolvata legislativ, printr-o administrare fiscala informatizata si prin controale tintite pe analiza de risc.

Romania, cea mai slaba colectare a TVA din UE

Dan Schwartz considera ca restructurarea ANAF ar putea avea un impact asupra reducerii evaziunii fiscale daca este facuta in adevaratul sens al cuvantului. De asemenea, analizele de risc trebuie facute conform unor proceduri utilizate si in alte state.

O alta parere are Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care se arata sceptic in ceea ce priveste impactul restructurarii ANAF asupra combaterii evaziunii fiscale. De exemplu, in bugetul pe 2015 Guvernul nu si-a propus sa crea... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro