ANAF suspenda controalele la transportatori

Transportatorii rutieri considera abuziva masura prin care sumele platite ca diurna soferilor sunt reincadrate ca venituri salariale si implicit impozitate, si spun ca, astfel, ar trebui sa plateasca retroactiv circa 6 miliarde de euro, ceea ce i-ar duce imediat la faliment. *** Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a dispus, marti, suspendarea inspectiilor fiscale la societatile comerciale care desfasoara activitati de transport, pana la clarificarea aspectelor de natura fiscala privind modul de impozitare a diurnelor acordate soferilor.

acum 105 luni (23 Dec 2014)

Transportatorii rutieri considera abuziva masura prin care sumele platite ca diurna soferilor sunt reincadrate ca venituri salariale si implicit impozitate, si spun ca, astfel, ar trebui sa plateasca retroactiv circa 6 miliarde de euro, ceea ce i-ar duce imediat la faliment. Inseamna ca firmele de transport trebuie sa plateasca in urma incadrarii diurnei ca venit salarial 10.000 de euro pe vehicul pe an pentru diurna acordata pe international si circa 9.000 de lei pe vehicul pe an pentru cei care au dat diurna pe intern.

Potrivit transportatorilor, ANAF a desfasurat in ultima perioada mai multe controale la firmele de transport rutier din Prahova si Brasov, in urma carora au fost recalificate retroactiv sumele acordate soferilor cu titlu de diurna neimpozabila drept venituri de natura salariala.

"In situatia in care aceste masuri anticipeaza o abordare generala a organelor fiscale fata de tratamentul diurnei acordate soferilor angajati de societatile de transporturi, consecintele sunt grave.

ANAF a anuntat in cursul diminetii, in timp ce conferinta transportatorilor era in desfasurare, ca a dispus marti suspendarea tuturor inspectiilor fiscale la societatile comerciale care desfasoara activitati de transporturi, pana la clarificarea aspectelor de natura fiscala privind modul de impozitare a diurnelor acordate soferilor.

"In cursul anului 2014, organele de inspectie fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au demarat verificari pe linia prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, care se manifesta in domeniul muncii nedeclarate si subdeclarate, in cadrul unui proiect pilot vizand cresterea conformarii fiscale in domeniul impozitului pe salarii si contributiilor sociale. In cadrul proiectului pilot au fost initiate inspectii fiscale si la societati comerciale care desfasoara activitati de transporturi, urmare carora a rezultat necesitatea clarificarii tratamentului fiscal al diurnei acordate soferilor care desfa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro