ANAF a inceput controale la bancile comerciale si anunta deja consecinte majore

Dacă legislativ nu se fac pași importanți in acest sens, suntem expuși total in fața unor companii care beneficiază de o experiență capitalistă mult mai mare decat a noastră, care beneficiază de firme de consultanță și de contabili foarte buni, care știu să speculeze legislația foarte bine, știu să realizeze artificii fiscale greu de identificat, știu să realizeze circuite financiare greu de stopat.

acum 49 luni (21 Oct 2016)

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a inceput controale la bănci, unde a identificat multe lucruri și sunt consecințe majore, a declarat, vineri, directorul general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Ionuț Mișa, informează Agerpres.

"Suntem in analiză in momentul de față in domeniul bancar și avem controale in curs. Nu pot să vă dezvălui care este astăzi stadiul și ce se intamplă acolo, dar vă spun că sunt consecințe majore și am identificat multe. Vă dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vand. Băncile au venit cu ideea că pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie să il pună intr-un pachet cu credite performante, astfel incat să creeze un pachet cat mai atractiv pentru un eventual investitor. S-au vandut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacțiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vandut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro.

Potrivit acestuia, compania căreia i-a fost vandut portofoliul de credite era o filială a băncii și avea birourile in offshore. Sunt situații in care este demonstrat că creditul respectiv a fost utilizat intr-un circuit fraudulos și, mai mult decat atat, nu au respectat normele proprii ale băncii care l-a acordat. Dacă legislativ nu se fac pași importanți in acest sens, suntem expuși total in fața unor companii care beneficiază de o experiență capitalistă mult mai mare decat a noastră, care beneficiază de firme de consultanță și de contabili foarte buni, care știu să speculeze legislația foarte bine, știu să realizeze artificii fiscale greu de identificat, știu să realizeze circuite financiare greu de stopat. Trebuie să ne pregătim dacă vrem să stopăm toate aceste lucruri și să le contracarăm", a atras atenția șeful Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro