Anacharsis, filozoful nascut in Dobrogea, considerat de greci unul dintre cei mai intelepti oameni ai vremii

Anacharsis, filozoful nascut in Dobrogea, considerat de greci unul dintre cei mai intelepti oameni ai vremii

Marele scriitor, istoric si filosof si-a cerut iubita de nevasta pentru o impiedica sa se sinucida Ce este, de fapt, sufletul omului si cat cantareste - teoriile oamenilor de stiinta si invatatura crestina despre suflet VIDEO Seri de filozofie si literatura antica, pe recital de pian intr-un proiect cultural organizat in premiera

acum 74 luni (29 Sep 2017)

Anacharsis (590 - 550 i.Hr.) a fost un filozof nascut in Dobrogea, ce a devenit unul dintre cei mai mai intelepti oameni a perioadei respective. Chiar daca despre el nu se prea vorbeste prin cartile de istorie, Anacharsis a fost o persoana extrem de respectata in Grecia Antica.

"Langa Pontul Euxin, catre care si-a indreptat Darius expeditia sa, locuiesc in afara de sciti, cele mai inapoiate neamuri din cate exista in vreo tara. Caci din toate neamurile de dincoace de Pont nu putem aminti pe nici unul care sa fi dat dovada de intelepciune si nu cunoastem nici un invatat, cu exceptia neamului scit a lui Anacharsis. Avand o inteligenta extrem de dezvoltata, acesta a reusit sa aiba o influenta mare asupra triburilor gete din zona, ajutand la cresterea traiului de viata a oamenilor ce populau sud estul actualului teritoriu al Romanii.

"Anacharsis: - Am calatorit pana aici de departe pentru a te face prietenul meu.

Anacharsis: - Atunci este necesar pentrutine, sa fii acasa, pentru a te face prieten cu mine", a aratat scriitorul atenian Hermippus cum s-a derulat prima discutie dintre Anacharsis si Solon, incheiata cu o prietenie de durata. Filozoful originar din Dobrogea a devenit primul strain ce a primit privilegiile de cetatenie ateniana, fiind considerata de mai multi istorici drept unul dintre cei sapte intelepti ai Greciei.

"Salutari de la Anacharsis lui Hanno: imbracamintea mea este o manta scitica, pantofii mei sunt talpile picioarelor, patul meu este pamantul, mancarea mea este doar condimentata de foame si nu am mancat nimic, decat lapte si branza si carne.

Anacharsis a dus o viata cumpatata, iar dupa circa 30 de ani petrecuti in Atena, el decide sa se intoarca in Dobrogea.

Alte stiri pe aceasta tema:

Cum s-a insurat Mircea Eliade de teama. Marele scriitor, istoric si filosof si-a cerut iubita de nevas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro