Ana Blandiana, scriitoare: "Am facut eforturi sa fac pasi inapoi de pe scena publica"

Ana Blandiana, scriitoare:

Pentru poeta Ana Blandiana, in varsta de 72 de ani, proiectul Memorialul de la Sighet nu este important numai pentru ca tinerii sa inteleaga trecutul tarii in care locuiesc, ci si pentru ca aceia care au trait in perioada comunismului sa descopere ce s-a intamplat cu adevarat. Poeta Ana Blandiana si istoricul Dennis Deletant au vorbit, in cadrul unei conferinte, desfasurata pe 20 decembrie la Ateneul Roman, despre relatiile romano-britanice din timpul si de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, despre Romania comunista, precum si despre Memorialul de la Sighet. Ar trebui sa ne mandrim mai des cu Proclamatia de la Timisoara, fiind primul text din Europa de Est care vorbea despre ce trebuie sa se intample pentru ca un stat totalitar sa se transforme intr-un stat de drept. Pe cat inaintau lucrurile, ne dadeam seama, vorbesc la plural pentru Alianta Civica, de faptul ca eram responsabili de cei care ajunsesera la putere, pentru ca prin noi ajunsesera acolo. Mai exista un mic grup de oameni care se intalnesc ca o familie si se gandesc la vremurile cand organizam mitinguri de sute de mii de persoane. Ca scriitoare, nu numai ca am scris mult mai putin - mai precis, numai poezii, pentru ca nu depindea de mine sa nu le scriu -, dar tot ceea ce faceam pe plan public imi stergea prestigiul de scriitoare. Atat de greu mi-a fost in perioada dintre 1996 si 2000, cand raspundeam, intr-un fel, de ceea ce se intamplase, si cand veneau oameni la mine sa ma roage sa vorbesc cu cineva pentru ei. Daca se va continua aceasta operatie de curatare a tarii de coruptie, se va ajunge, la un moment dat, la situatia in care omul care vrea sa abuzeze si sa faca avere devenind om politic va trage concluzia ca e mai periculos sa incerce sa se imbogateasca asa, decat facandu-se om de afaceri.

acum 74 luni (30 Dec 2014)

Pentru poeta Ana Blandiana, in varsta de 72 de ani, proiectul Memorialul de la Sighet nu este important numai pentru ca tinerii sa inteleaga trecutul tarii in care locuiesc, ci si pentru ca aceia care au trait in perioada comunismului sa descopere ce s-a intamplat cu adevarat. Nu mai avea timp sa scrie, iar oamenii o priveau ca pe un om care lupta pentru putere. A refuzat propunerea de a face parte din Consiliul Frontului Salvarii Nationale, pentru ca nu si-a dorit sa detina o functie publica.

Pe istoricul Dennis Deletant (68 de ani), care a fost rector al Scolii de Vara de la Sighet, l-a cunoscut dupa 1989. Acesta a venit prima data in Romania -- o tara care ii starnise interesul -- inainte de Revolutie, pentru a lua cursuri de limba romana la Sinaia. Poeta Ana Blandiana si istoricul Dennis Deletant au vorbit, in cadrul unei conferinte, desfasurata pe 20 decembrie la Ateneul Roman, despre relatiile romano-britanice din timpul si de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, despre Romania comunista, precum si despre Memorialul de la Sighet. "Adevarul": Cum ati inceput colaborarea cu istoricul englez Dennis Deletant, partenerul de dialog de la Ateneu? Ana Blandiana: M-am intrebat si eu: "Oare nu o sa li se para ciudat oamenilor ca o scriitoare sta de vorba cu un istoric?". Dennis Deletant a venit in Romania inainte de '89, ca sa invete limba romana, la celebrele cursuri de la Sinaia. Apoi, si-a facut teza de doctorat in Anglia, despre Manuscrisul de la Ieud. Principala noastra legatura este proiectul Memorialul Sighet, pe care l-a sustinut de la inceput. Era un istoric de prestigiu si a contat in fata institutiilor europene faptul ca era alaturi de noi. A revenit in numeroase randuri la Sighet, a fost si rector al Scolii de Vara in primii doi ani. Se imprietenise cu tineri de varsta lui si se mira cand ii auzea spunand: "A iesit tata din inchisoare". Se gandea: "Ce de delincventi in tara asta!". Apoi s-a indragostit de Andreea Caraco... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro