Ana Birchall: "Scenariul unei Europe cu mai multe viteze este periculos". Ce spune despre preluarea presedintiei Consiliului UE de Romania

Principalele declaratiie ale ministrului delegat al Fondurilor Europene, Ana Birchall: Adevarul: S-a tot vorbit in ultimul timp de o Europa cu mai multe viteze? Nu, nu cred ca este cazul de a vorbi de un conflict. Romania isi va mentine pozitia privind cota de refugiati, adica pana in 2000 sau va accepta ceea ce ne impune UE, adica o cota de 6.850? Lectia pe care trebuie sa o tragem este ca Romania detine expertiza necesara, tot ce-i lipseste este curajul sa o faca auzita.

acum 69 luni (10 Mar 2017)

Principalele declaratiie ale ministrului delegat al Fondurilor Europene, Ana Birchall:

Adevarul: S-a tot vorbit in ultimul timp de o Europa cu mai multe viteze? Cum poate fi impiedicata o Europa de acest fel?

Ana Birchall: Discutiile nu trebuie dramatizate, suntem inca la inceputul dezbaterilor, atat la nivel europeana, cat si national. Impreuna scriem istoria, nu o scriu altii pentru Romania. Europa cu mai multe viteze nu este o solutie. Este nevoie de o Uniune Europeana unita, Nu sa continuam decalajele dintre anumite state, regiuni.

E necesara o discutie in Parlamentul romanesc cu privire la un punct de vedere clar?

Nu, nu cred ca este cazul de a vorbi de un conflict. Proiectul european trebuie sa fie pentru romanii, iar in Parlament este necesara o dezbatere despre cum sa arate viitorul Uniunii Europe.

Ati fost la Bruxelles alaturi de premierul Sorin Grindeanu la reuniunea PES. Elementul comun este dat insa de dorinta de unitate europeana, pe care premierul a sustinut-o. Am promovat pozitia strategica a Romaniei, ca un stat furnizor de securitate.

Liniile de mesaj au existat mereu. Viitorul european a fost pe agenda de discutie. Criza de care sufera Europa este cea de incredere.

Pe langa criza de incredere, exista si o problema la nivelul industrie. Cum vedeti aceasta idee promovarii intense a Planului de investitii pentru Europa de care nu se mai vorbeste? Si guvernul Grindeanu si-a asumat acest aspect in planul de guvernare. Doar impreuna putem face fata globalizarii, iar dezbaterea despre viitorul UE este necesara si trebuie sa urmareasca si acest aspect.

Cum ii afecteaza Brexit-ul pe muncitorii si studentii romani din Marea Britanie?

Negocierile pentru Brexit trebuie sa se faca pe o singura voce. Voi sustine o abordare corecta, caci o Mare Britanie apropiata de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro