"Amputatia este o trauma fizica si psihica pentru pacient, dar si o trauma psihica pentru medic"

Si daca ne gandim cat de multi oameni aleg sa vina la Mures si nu sa se duca altundeva in tara ca sa-si puna proteze de sold, de exemplu, chiar putem vorbi despre un real turism medical. Iar in cele doua sali de operatie ale sectiei de Ortopedie Traumatologie se aud aproape fara contenire alte sunete: de fierastraie, de burghie... Suntem la etajul al doilea, in salonul 5005, fix la mijlocul holului lung de la Terapie Intensiva - 30 de pasi la dreapta, 30 la stanga. Apar traumatisme prin cadere de la acelasi nivel si ne confruntam, in general, cu fracturi de sold, de antebrat. Acolo, traumatologul stie sa evalueze o leziune de organ intern, de creier si el, practic, triaza pacientii in functie de nevoile lor. In foarte multe cazuri, exista necesitatea de folosire a unei grefe osoase, ori din banca de tesuturi, ori recoltata de la pacient din alt segment al corpului. Chiar zilele acestea am avut un pacient cu o infectie foarte urata, care m-a cautat pentru a doua opinie si, din pacate, a trebuit sa-i spun ca, intr-adevar, nu mai e nimic de facut si e nevoie de amputatie. Medicul de garda trebuie sa se descurce in aceasta situatie: alearga, se roaga de cei de la alte sectii sa-i primeasca pacientul. Si pana in ziua de azi primesc de sarbatori mesaje de la acel pacient. Si mi s-a propus sa stau acolo un an si sa fac in Romania numai chirurgie tumorala, pentru ca majoritatea pacientilor cu acest tip de probleme merg la Budapesta, in Viena, in alte centre din strainatate, la noi mai putin. Si momentul in care am decis ca nu doresc sa practic chirurgie tumorala a fost cand am intalnit o fetita de 7 ani care a intrat in sala de operatie cu un ursulet in brate. Dar pot sa spun ca a mai fost un moment dificil cand am avut o garda in care am avut 11 internari de urgenta, din care sapte erau de operat si tot sapte am operat.

acum 36 luni (10 Nov 2017)

Toate drumurile din Targu Mures duc la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Si daca ne gandim cat de multi oameni aleg sa vina la Mures si nu sa se duca altundeva in tara ca sa-si puna proteze de sold, de exemplu, chiar putem vorbi despre un real turism medical. Dar acesta ar putea fi subiectul unui alt articol de ziar. Ne concentram acum pe Targu Mures ca unul dintre cele mai importante centre de politrauma din tara. Iar in cele doua sali de operatie ale sectiei de Ortopedie Traumatologie se aud aproape fara contenire alte sunete: de fierastraie, de burghie... Se pun la loc oase, se implanteaza tije, se salveaza mainile si picioarele nenumaratelor victime ale accidentelor rutiere si nu numai. Suntem la etajul al doilea, in salonul 5005, fix la mijlocul holului lung de la Terapie Intensiva - 30 de pasi la dreapta, 30 la stanga. In al doilea pat de la perete, un pacient tanar, victima a impactului motocicletei sale cu un tir, primeste pentru prima oara in ultimele 48 de ore o compresa sterila imbibata cu apa, pe care o soarbe hulpav. "Nu, ai fost operat si doctorul Solyom a reusit sa o salveze. Si degetele incep sa se miste incet, apoi din ce in ce mai puternic.

"Weekend Adevarul": Care sunt cele mai frecvente probleme cu care ajung pacientii la traumatologie ortopedie in acest sezon?

Dr. Arpad Solyom: Cele mai multe, de obicei, sunt traumatismele prin accident rutier. De exemplu, la culesul fructelor. Foarte multi se urca in nuc sau in alti pomi fructiferi, cad si apar traumatisme de coloana sau ale membrelor. Vara ne confruntam tot cu traumatisme de coloana la persoanele care sar in piscine. Nu avem educatie de circulatie pentru a proteja motociclistii. Apar traumatisme prin cadere de la acelasi nivel si ne confruntam, in general, cu fracturi de sold, de antebrat.

Le spun si studentilor mei: copilul mic, cand cade, cade in fata si-si juleste nasul si genunchii, iar batranii cad pe spate,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro