Amorul secret al lui Tudor Vladimirescu. Cula din Gorj, locul ferit in care pandurul s-a iubit cu superba domnita Elena

Amorul secret al lui Tudor Vladimirescu. Cula din Gorj, locul ferit in care pandurul s-a iubit cu superba domnita Elena

A invatat, astfel germana si greaca, iar de la varsta de 15-16 ani a devenit administratorul mosiei boierilor Glogoveni de aici, de la Glogova, dar si de la Baia de Arama. In prima etapa s-a zidit parterul, care a fost realizat in secolul al XII-lea, iar etajul a fost construit in urmatorul secol de catre Matei Glogoveanu, care era consilier imperial in perioada domninatiie austro-ungare, si de fiul acestuia, Ionita Glogoveanu. "Se vorbeste despre existenta unui tunel mai lung care pleca de la subsolul casei cula si mergea pana la Motru, iar un alt tunel mergea pana la biserica aflata la o distanta de zece metri.

acum 75 luni (17 Feb 2015)

Revolutionarul ar fi fost amantul domnitei Elena, sotia boierului Nicolae Glogoveanu, fiul lui Ionita, cel care a contribuit la zidirea etajului acestei cladiri traditionale. Tudor Vladimirescu s-a indragostit de Elena, care era deosebit de frumoasa si avea inclinatii artistice.

Ilie Paraschiv, profesor pensionar de limba si literatura romana, si-a dedicat mai multi ani din viata cercetarii istoriei acestor locuri, iar, la final, a publicat Monografia comunei Glogova. Autorul a studiat indeaproape istoria monumentului de o frumusete remarcabila si a rezervat Culei Glogoveanu un capitol important lucrarii sale. El arata Domnul Tudor Vladimirescu a fost indragostit pana peste cap de sotia boierului:

"Parca intotdeauna cand vin in zona culei mi se pare ca zaresc urma marelui pandur. A invatat, astfel germana si greaca, iar de la varsta de 15-16 ani a devenit administratorul mosiei boierilor Glogoveni de aici, de la Glogova, dar si de la Baia de Arama. Relatii au fost foarte bune intre Tudor si Nicolae, dar s-au stricat in ultima parte deoarece a fost un conflict de natura economica, dar si erotica. Istoricii au aratat ca Tudor era indragostit de sotia lui Nicolae, frumoasa Elena, fata banului Ghica. De altfel, se spune ca Maxincuta, cea mai mica dintre fetele Elenei, ar fi fost fiica lui Tudor Vladimirescu". "Din descrierile pe care le-am intalnit, Elena era o femeie deosebit de frumoasa si inteligenta cu talent muzical. Din nefericire s-a imbolnavit de plamani, care era o boala foarte grava in perioada respectiva. Tudor Vladimirescu, ajutat de familia boierului Glogoveanu Tudor Vladimirescu s-a nascut in satul Vladimiri, din judetul Gorj, intr-o familie de mosneni.

Tudor Vladimirescu si-a constituit o avere prin cumparare de pamant. S-a emancipat din slujba lui Glogoveanu si a intrat in randurile pandurilor, o armata cu obligatii semipermanente, care a participat la razboiul ruso-turc din 1806 - 1812. In aceste conditii, Tudor ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro