Amnistia pentru copii, poveste de adormit parintii. Ordonanta Guvernului nu rezolva impozitarea alocatiilor

Amnistia pentru copii, poveste de adormit parintii. Ordonanta Guvernului nu rezolva impozitarea alocatiilor

Pentru a iesi basma curata din scandalul taxarii alocatiilor, Guvernul a elaborat un proiect normativ prin care persoanele fizice care au platit nejustificat contributii de asigurari de sanatate (CASS) vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate. Pentru 2015, cand salariul minim este de 975 de lei, CASS va fi de 53 de lei pe luna, pentru ca Guvernul nu a corectat aceste prevederi, ci doar va returna banii platiti nejustificat de catre parinti.

acum 98 luni (16 Jan 2015)

Pentru a iesi basma curata din scandalul taxarii alocatiilor, Guvernul a elaborat un proiect normativ prin care persoanele fizice care au platit nejustificat contributii de asigurari de sanatate (CASS) vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.

Normativul nu-i scapa insa pe cei care au depuse in banca sumele respective, pentru ca la acestea vor avea de platit in continuare CASS, fiind considerate venituri din investitii. Ce prevede Codul Fiscal

Articolul 29622 din Codul Fiscal prevede clar: "Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara".

In plus, chiar daca aceste dobanzi sunt infime, de cel mult cativa lei pe an, pentru banii respectivi se vor percepe (potrivit articolului citat mai sus) CASS ca si cum ar fi echivalente cu salariul minim brut pe tara.

Mai exact, pentru anul 2012, cand salariul minim era de 700 de lei, cota de CASS de 5,5% insemna 39 de lei pe luna. Pentru 2015, cand salariul minim este de 975 de lei, CASS va fi de 53 de lei pe luna, pentru ca Guvernul nu a corectat aceste prevederi, ci doar va returna banii platiti nejustificat de catre parinti.

Deocamdata, proiectul in discutie este pe masa Guvernului, fiind analizat intr-o prima lectura in sedinta de saptamana trecuta a Executivului, astfel ca ar mai fi inca timp pentru a corecta cu adevarat anomalia prin care taxa este mai mare decat venitul. Ce decizie poate sa ia Guvernul

Consultantul fiscal Emilian Duca a explicat, pentru "Adevarul", ca masura propusa de Guvern "elimina situatia impunerii veniturilor din investitii realizate de categoriile de persoane mentionate; nu s-a modificat baza de calcul pentru veniturile din investitii, insa se vor impozita doar cei care nu se incadreaza in exceptiile prevazute de lege".

Actul normativ pregatit de Guver... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro