Amintirile triste din "Epoca de Aur". Relicvele comunismului au ramas la loc de cinste in orasele din Valea Jiului

Amintirile triste din

Aninoasa - basorelieful ciudat de la intrarea in mina Turistii care viziteaza Aninoasa, considerat cel mai sarac oras al Hunedoarei, locuit de 5.000 de oameni, ajung in mijlocul unui peisaj urban aproape neschimbat fata de anii 1980. Cartierele muncitoresti din Uricani, cu blocuri ridicate in anii 1960, au ramas impodobite, la colt de strada, cu vagonete de mina, in semn de pretuire a vremurilor dinainte de 1989. La cativa metri de monumentul scorojit de timp, o alta statueta, la fel de veche, conceputa si ea in stilul realismului-socialism, infatiseaza un cuplu de dansatori in costume traditionale.

acum 52 luni (6 Oct 2016)

Deceniile de comunism au lasat o amprenta de nesters peste Valea Jiului.

Statui ale minerilor stahanovisti, cu infatisari robuste, fresce imense care omagiaza viata muncitorimii din anii 1970, ramasite bine conservate ale vechilor magazine alimentare si cofetarii in fata carora localnicii se incolonau inainte de 1989 in asteptarea aprovizionarii, sigle sovietice si steme ale Romaniei Socialiste, toate impodobesc vechile cartiere cenusii ale oraselor din Valea Jiului. Multe astfel de reprezentari specifice asa-numitei "Epoci de aur" au ajuns in ruina, dar reusesc inca sa starneasca nostalgia localnicilor si curiozitatea strainilor.

Aninoasa - basorelieful ciudat de la intrarea in mina

Turistii care viziteaza Aninoasa, considerat cel mai sarac oras al Hunedoarei, locuit de 5.000 de oameni, ajung in mijlocul unui peisaj urban aproape neschimbat fata de anii 1980. Doar forfota din trecut a masinilor si a oamenilor care se indreptau spre mina de carbune de la marginea orasului s-a stins, in schimb, putine lucruri au improspatat privelistea trista a Aninoasei.

"Fresca dateaza din anii 1970, cand Aninoasa era renumita pentru carbunele de calitate de aici. Acum e scorojita, dare a ramas inca intreaga, spre deosebite de restul constructiilor, si e o amintire de pret a anilor in care noi, cel putin, am trait mai bine", povesteste Ioan Rusu, un fost miner, care isi paste vacile in curtea fostei exploatari miniere. In jurul basoreliefului scoroojit de inspiratie sovietica, alte cladiri ale vechii mine de carbune, pustii sau transformate in depozite de haine second-hand, poarta ca peceti stele ale URSS si picturi murale ce aduc aminte de anii comunismului. Aninoasa a devenit in ultimii ani un oras de pensionari, cu copii plecati la munca in Occident, un loc in care batranii isi deplang soarta, amintindu-si cu nostalgie de Nicolae Ceausescu. De aproape patru decenii, firma "Vizitati Alimentara" t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro