Amintirile tinerei care a fluturat steagul de pe cladirea CC la Revolutie: "Se dadeau arme cu buletinul. Am luat si eu una, desi nu stiam sa trag"

Amintirile tinerei care a fluturat steagul de pe cladirea CC la Revolutie:

Dar se spunea ca este un mijloc de autoaparare pentru ca sunt teroristi care vor sa ne omoare", spune Gabriela. "M-a recunoscut, dar cand sa intru s-au auzit focuri de arma din interior si soldatul mi-a inchis usa, nu am putut sa mai intru. Probabil ca a fost o diversiune ca sa nu mai poata intra oricine si sa ramana numai cine trebuia", crede ea. A inceput cursurile unei facultati de design interior pentru care a muncit si cate 14 ore pe zi pentru a-si putea plati taxele care se ridicau la zeci de mii de dolari. "Am simtit ca am fost tradata in idealurile mele de Ion Iliescu, care a confiscat Revolutia, dar am acest sentiment mereu, ori de cate ori aud ca, in 1989 nu a fost Revolutie, ci lovitura de stat", concluzioneaza Gabriela Floare Nanus.

acum 31 luni (29 Dec 2017)

Gabriela Floare, eleva la liceul de Mecanica Fina din Bucuresti, a plecat de dimineata spre centru. S-a imbracat cu cele mai bune haine: o camasa alba, pantaloni de catifea si s-a incaltat cu cizme albe. In buzunarul hainei si-a pus buletinul, gandindu-se ca daca i se va intampla ceva trebuie sa fie identificata, apoi s-a indreptat spre centrul Capitalei. Lumea incerca sa intre pe geamurile de la parter. Vazusem elicopterul care venise dupa Ceausescu si am vrut sa ma duc sa-l prind. Cand am ajuns acolo, nu mai era nimic", incepe ea sa povesteasca cea mai frumoasa zi din viata ei. Pe la etajul trei sau patru a dat de un grup de soldati inarmati pana-n dinti. Cand si-a dat seama ca tiranii fugisera, a inceput sa coboare. La ultimul etaj a descoperit un depozit cu materiale de propaganda: pancarte, steaguri. A luat si ea un steag si apoi a inceput sa caute un obiect ascutit cu care sa decupeze stema. Imaginea tinerei fluturand steagul de pe cladirea Comitetului Central a devenit faimoasa de-a lungul anilor. "Cred ca as fi putut sa flutur steagul inca doua zile la rand fara sa ma opresc. Acum am rau de inaltime, dar atunci, cand am ajuns pe acoperis si m-am dus la margine a fost cea mai intensa emotie pe care am trait-o vreodata. Cand am inceput sa flutur steagul gaurit, lumea de jos a inceput sa strige . Si acum retraiesc momentul cu emotie si cu intensitate maxima. Cineva i-a spus sa vina pe balcon, unde lumea incepea sa se adune. S-a instalat intr-un colt si acolo a ramas pana noaptea, cand a inceput sa se traga si s-a golit balconul. "Birourile 1 si 2 erau ocupate de diverse personaje si am incercat sa ma asez. Am gasit o nisa intre camere, un fel de bancuta acoperita cu catifea verde. Cand m-am ridicat, am pus mana dedesubt si am constatat ca erau ladite pline cu arme. Nu stiu de care erau, pentru ca nu ma pricep. Probabil ca mai gasisera si altii arme, ca acea camera era plina de automate cu teava lunga. Cand a inceput sa se traga in cladire, au inceput sa impart... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro