Amintirile romanilor din Cadrilater, la 75 de ani de la cedarea regiunii: "Toti strigau in gura mare pe strazi: "

Amintirile romanilor din Cadrilater, la 75 de ani de la cedarea regiunii:

Danca Toteva, pe numele de fata Dichiseanu, este unul dintre sutele de romani deportati din Cadrilater, in urma cu aproape 75 de ani, odata cu intrarea fasiei de pamant in posesia Bulgariei. S-a casatorit cu un bulgar, iar acum traieste dintr-o pensie de urmas de aproape 400 de lei si din cei cativa leva pe care-i strange vanzand in piata fara vad de la marginea Silistrei. Monumentul istoric este deschis in fiecare zi de la ora 9.00 si pana la 18.00, iar pentru biletul de intrare studentii si pensionarii platesc 2 leva (4 lei romanesti), adultii 4 leva (8 lei), iar grupurile organizate de peste 20 de persoane platesc impreuna 10 leva (20 de lei). Dormitoarele soldatilor au fost transformate in sali de expozitie In celelalte sali exista colectii de tinute militare si arme, folosite atat in razboiul de independenta al Bulgariei, cat si in conflictele militare purtate la Silistra de turci si rusi. "Jaleika", un altfel de necrolog In Silistra, de sute de ani dainuie un obicei pe care probabil l-au stiut si romanii dislocati de aici odata cu asimilarea Cadrilaterului de Bulgaria: obiceiul numit "Jaleika". Familia micutului Yuri ii transmite doihna eterna de pe un copac amplasat langa Spitalul de Urgenta Silistra Pe o foaie de hartie ei astern cateva ganduri in memoria disparutilor, pe care apoi o lipesc pe trunchiurile copacilor de pe strada.

acum 106 luni (9 May 2015)

Cel mai scurt drum spre Silistra incepe la Chiciu, pe malul romanesc al Dunarii. Peste intinderea de apa, in departare, cateva blocuri-turn sunt scaldate de razele unui soare prietenos de primavara. In partea cealalta se poate ajunge doar cu bacul, care circula din sfert in sfert de ora, dupa cum este notat pe o pancarta, aflata aproape de punctul de imbarcare. Un drum costa 2 lei pentru pasageri, iar cei care trec si cu masina trebuie sa achite o taxa de transport de 35 de lei. In cateva minute, bacul proaspat tras la mal se umple de pasageri. Iar dupa o calatorie de maximum zece minute, ajungem pe tarmul bulgaresc al Dunarii.

Bacul plutese lenes catre Bulgaria La punctul de trecere a frontierei de la Ostrov, cativa vamesi saluta respectuos fara sa puna intrebari. Cu mainile soioase, un barbat intre doua varste se uita la cartile de identitate si le trece printr-un calculator. Silistra, oras de granita, este o asezare din fostul Cadrilater, in care locuiesc astazi aproximativ 34.000 de oameni, majoritatea bulgari. Pe o strada lunga, plina de gropi mai ceva ca-n Romania, cativa muncitori incearca sa toarne asfalt. Intr-o piata a unui cartier marginas din orasul Silistra, parte a Dobrogei de Sud, fasie de pamant care a apartinut Romaniei si a fost cedata Bulgariei, cativa batrani vand flori, oua, lapte, trufandale si verdeturi pentru cateva leva. E un mod de a supravietui, in conditiile in care majoritatea pensiilor aici variaza in jurul valorii de 350 de lei romanesti. Dosita printre celelalte tarabe se afla si cea a batranei Danca Toteva (87 de ani), care a venit la piata sa vanda cateva fire de liliac, lalele, narcise si laptuci, pe care le creste in fata blocului de cativa ani. Povestea de viata a femeii se identifica intr-o oarecare masura cu aceea a teritoriului in care traieste. Danca Toteva, pe numele de fata Dichiseanu, este unul dintre sutele de romani deportati din Cadrilater, in urma cu aproape 75 de ani, odata cu intrarea fasiei de pamant in poses... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro