Amintirile preotului care a supravietuit lagarului Turtucaia: "Mai multe luni am mancat doar ciorba din cartofi nespalati"

Amintirile preotului care a supravietuit lagarului Turtucaia:

La implinirea unui secol de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, 1916 - 2016, Arhiepiscopia Tomisului, in colaborare cu Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" - Filiala Constanta, organizeaza o serie de evenimente cu tema: "Preoti militari dobrogeni in Primul Razboi Mondial". In acel timp, pe cand ma aflam cu o grupa de vreo 40 soldati fugiti de la front, din diferite regimente, pe care ii dadusem sub comanda unui plutonier si mergeam impreuna cu ei spre cea mai apropiata grupa de infanteristi asezati in tragatori, am fost incadrati de artileria dusmana, care a inceput sa bata soseaua ce mergea pe langa cazarmi si se coboara printre vii spre oras, precum si coastele malului Dunarii si chiar Dunarea insasi. M-am dus printre ei de cateva ori, le-am vorbit la toti, pe grupe, indemnandu-i sa pastreze intre ei bunele raporturi de camaraderie in suferinta care trebuie sa ne infrateasca si mai mult si sa nu ne ingreunam situatia dedandu-ne la fapte ce injosesc pe un militar si ne compromite numele de roman si de crestin, expunandu-ne astfel pedepsei supreme, pe cand interesul nostru cel mare este acum sa ne crutam viata... Cu o hrana absolut insuficienta, si cantitativ si calitativ, si siliti sa munceasca din zi pana in noapte si adesea siliti la munca prin lovituri de ciomag, de mai multe ori am intervenit prin rapoarte confidentiale catre Onor Minister de Razboi, in numele celor 1200 de prizonieri pentru a se interveni si a fi repatriati mai curand si noi.

acum 85 luni (3 Mar 2016)

La implinirea unui secol de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, 1916 - 2016, Arhiepiscopia Tomisului, in colaborare cu Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" - Filiala Constanta, organizeaza o serie de evenimente cu tema: "Preoti militari dobrogeni in Primul Razboi Mondial". Familia lui a parasit meleagurile natale si a ajuns in Dobrogea, in urma lansarii procesului de populare si romanizare a Dobrogei de statul Roman dupa anul 1878, povesteste dr. Familia Sadeanu a fost improprietarita la 1895 cu un teren langa catunul Calfachioi (satul Viroaga de astazi) si astfel incepe sa practice agricultura pe terenul primit de la stat.

Incepand din anul 1912, preotul Constantin Sadeanu este transferat cu serviciul la Constanta si incepe sa slujeasca (cu exceptia anilor 1913 si 1916-1918 in care este plecat la razboi) pana in anul 1944 ca preot paroh la Biserica Adormirea Maicii Domnului II, din cartierul Anadolchioi. In memoriul adresat Ministerului de Razboi de catre locotenentul confesor preot Sadeanu Constantin din Regimentul 74 Infanterie el descrie viata de pe front. "Am trecut Dunarea la Turtucaia in dimineata zilei de 23 august 1916, cu un batalion din Regimentul 74 de Infanterie din Constanta si ne-am oprit in piata de sus a orasului in dosul cazarmilor spre miazazi - apus. In acest timp in partea de miazazi se zarea un balon captiv inamic, iar in partea de sud-est era o canonada foarte intensa de artilerie", isi incepe el povestea de pe front. Turtucaia - cimitirul eroilor din Primul Razboi Mondial Sursa foto Cultul Eroilor "Miercuri catre amiaza, am vazut ca rezistenta noastra este in mare parte nimicita, ca eram stransi intr-un spatiu care nu permitea refacerea si o noua desfasurare, ca numai o interventie, o lovitura din afara de acest cerc, contra inamicului, ar fi schimbat in bine situatia, care altfel s-ar fi putut numai prelungi catva timp, printr-un gest de eroica si disperata rezistenta, fara sanse. In acel timp, pe cand ma aflam cu o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro