Amintirile infioratoare ale unui roman despre canibalismul din lagare: "Se musca dintr-un sold sau dintr-o mana, trecand peste greata"

Amintirile infioratoare ale unui roman despre canibalismul din lagare:

Harry Ross are 86 de ani si o poveste uluitoare. Dupa ce au fost tinuti o luna intr-o fabrica de caramizi, au fost imbarcati in vagoane pentru vite si dusi in lagarul Auschwitz-Birkenau, de pe teritoriul Poloniei ocupate de nazisti. "Singura modalitate de a te evapora era sa te lipesti de gardul de sarma ghimpata prin care trecea un curent de inalta tensiune. "Numai un nebun putea sa conceapa ca niste fiinte necalificate si stoarse de puteri, cum eram noi, se pot implica intr-o constructie de proportii atat de mari. Aveam de carat pe spinare ciment, saci de cate 50 de kilograme la niste betoniere uriase, care aveau inaltimea unei case cu doua etaje.

acum 68 luni (3 Feb 2015)

Harry Ross are 86 de ani si o poveste uluitoare. Barbatul nascut in Toplita, o localitate din nordul Transilvaniei, a supravietuit Holocaustului, dar nu va uita niciodata cumplitele lucruri prin care a trebuit sa treaca in lagarele de concentrare. A fost inchis si la Auschwitz, si in Ladsberg. Orororile la care a fost martor au inceput cu foamea, munca epuizanta si violenta fizica si s-au incheiat cu acte teribile de canibalism.

Barbatul, care locuieste in prezent in Israel, isi aminteste ca era copil cand nordul Transilvaniei a fost cedat Ungariei: "De pe o zi pe alta, am devenit cetateni maghiari. Deci, cand armata glorioasa a lui Horthy a patruns pe teritoriul Ardealului, am iesit cu mic cu mare in strada sa salutam, sa aplaudam, sa ovationam tancurile de ocupatie unguresti", isi incepe povestea Harry Ross. Parintele sau, impreuna cu alti evrei, au fost luati si dusi in Ucraina, la sapatul transeelor. Tatal sau a murit la scurt timp, dupa ce s-a imbolnavit de tifos exantematic.

Drumul spre Auschwitz

In anul 1944, intr-o dimineata de mai, toti evreii din nordul Transilvaniei au fost adunati si dusi la ghetoul din Reghin. Dupa ce au fost tinuti o luna intr-o fabrica de caramizi, au fost imbarcati in vagoane pentru vite si dusi in lagarul Auschwitz-Birkenau, de pe teritoriul Poloniei ocupate de nazisti.

"De cum am coborat din tren, am auzit niste porunci nemtesti pe care cu greu le intelegeam, limba noastra materna fiind pe jumatate maghiara, pe jumatate romana. Nici macar nu mi-am luat ramas bun de la mama.

In lagarul de la Auschwitz-Birkenau, Harry Ross a stat cateva luni. Impreuna cu mai multi tineri de varsta lui au fost cazati in baraca numarul 19, intr-o incapere in care strateau 800 de suflete. In lagar, un ins in uniforma, pe care a aflat mai tarziu ca-l cheama Josef Mengele, ii selectiona pe oameni: unii la cuptor, iar altii la munca silnica in Germania.<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro