Amintirile detinutului politic George Sarry: "Fiecare bataus ma lovea cat mai tare, de parca se intreceau intre ei"

Amintirile detinutului politic George Sarry:

El a fost dus la un birou al Securitatii unde a fost intrebat despre fratii sai plecati in Anglia, daca este multumit de locul sau de munca de la Consulatul Britanic, propunandu-i sa-l plateasca daca va colabora si va spune cine vine la consulat si ce discuta fiecare persoana ce intra in discutii cu consulul britanic. Cand ma duceau in beci, eram tarat, tras de picioare, de par, de unde apucau, pus pe capra de lemn si fiecare bataus ma lovea cat mai tare, de parca se intreceau intre ei. Alte stiri pe aceasta tema: Memoriile lui Dumitru Bordeianu, legionarul mutat prin mai toate inchisorile comuniste: "Am avut atunci senzatia mortii iminente" Cum au devastat militarii germani casele politicienilor romani: "Au aruncat ciorba pe peretii de matasa ai sufrageriei" Cruzimile de la Cighid, lagarul in care au murit peste 130 de copii, anchetate de procurori: "Sobolanii ii mancau de vii.

acum 66 luni (12 Jun 2017)

George Sarry s-a nascut la data de 8 ianuarie 1928, la Constanta. Intre 18 noiembrie 1949 si 4 martie 1960, acesta a fost inchis dupa ce a fost condamnat la 15 ani de munca silnica pentru inalta tradare.

Tatal sau, Dumitru Sarry s-a casatorit la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial cu Louise Coomes, o tanara englezoaica vaduva de razboi, ce avea sa-l nasca pe George Sarry, la Constanta. In tinerete, el a lucrat la o librarie din localitatea de domiciliu, iar mai apoi la Consulatul Britanic. (...) Eram pe bulevardul Regina Maria si, inainte de a traversa strada Miron Costin, aud pe cineva strigandu-ma: George! Acum eram incadrat de doi indivizi, unul tinea permanent pistolul la pieptul meu, iar celalalt mi-a pus o pereche de ochelari la ochi ca sa nu vad unde ma duc. Tot acesti indivizi au des chis un ziar si-l tineau in fata mea ca sa nu fiu vazut de cineva", a povestit George Sarry in cartea sa "Viata mea.

El a fost dus la un birou al Securitatii unde a fost intrebat despre fratii sai plecati in Anglia, daca este multumit de locul sau de munca de la Consulatul Britanic, propunandu-i sa-l plateasca daca va colabora si va spune cine vine la consulat si ce discuta fiecare persoana ce intra in discutii cu consulul britanic. Deoarece nu a dorit sa colaboreze, a fost dus intr-o camera de la beciu si batut fara mila. M-au pus pe o capra de lemn confec tionata special pentru tortura, cu mainile legate peste genunchi, au introdus o ranga sub genunchi si asa eram pus pe capra. Au inceput sa ma bata la fund si la talpi cu o ranga.

El era acuzat de securisti ca ar fi oferit diverse informatii britanicilor, insa cum Sarry continua sa sustina ca nu a spus nimic nimanui, a fost batut cu salbaticie. Acolo i s-a spus ca se stie ca el ar fi dat informatii militare si economice despre vasele care intrau si ieseau din portul Constanta, insa George Sarry a continuat sa nege acest lucru.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro