Amintiri terifiante de la cutremurul din 1977: "Curentul s-a intrerupt, iar peste tot domnea panica. Asteptam replica"

Amintiri terifiante de la cutremurul din 1977:

Pe langa masurile necesare pregatirii si amenajarii locuintei in eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat inaintea, in timpul si dupa producerea cutremurului, foarte importanta este si cunoasterea si insusirea masurilor de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate. o nu aprinde lumina si nu folosi focul deschis - conductele stradale si instalatiile interioare de gaze naturale din cladiri pot fi avariate (rupte, fisurate, distruse) si pot genera scapari masive de gaze urmate de incendii sau explozii; In cazul in care constati scapari de gaze, inchide robinetul de alimentare cu gaze, deschide fereastra si cheama echipa de interventie a distribuitorului de gaze natural;

acum 79 luni (4 Mar 2016)

Cutremurul devastator din 4 martie 1977 nu a facut, din fericire, victime in orasul de pe malul Borcei. Experientele teribile pe care le-au trait oamenii sunt si astazi vii in memorie, desi au trecut 39 de ani de la dezastru.

La fabrica de confectii, in schimbul 2

Aurelia Nitu avea la acea data 26 de ani si era insarcinata in 8 luni. Lucra la fabrica de confectii din Calarasi in schimbul doi. "Eram la masina de cusut. Era ca intr-un film de groaza, se izbeau de noi, iar cainii urlau", isi aminteste femeia.

Salvat de catelusa Doggy

Venerabilul avocat Aurel Giurca, in varsta de 89 de ani, spune ca traieste datorita catelusei Doggy. Si el, dar si sotia sa, Cecilia, au scapat cu viata pentru ca Doggy le-a dat un semn. "Mi-aduc aminte de parca ar fi fost ieri. Era in jur de ora 21.20. Avocatul ne-a mai precizat ca i s-a parut ciudat comportamentul catelusei pentru ca, de obicei, era foarte cuminte", isi aminteste avocatul.

Zgomot infernal

La Calarasi, cutremurul nu a facut victime si nici nu s-au prabusit cladiri, insa spaima oamenilor a depasit orice limita. De peste tot din oras, isi aminteste pensionarul, se auzeau zgomote macabre. Totul se proiecta pe un fundal cu vaiete, plansete, urlete ale cainilor si croncanit de pasari", a povestit avocatul.

Bilantul seismului

1.578 de morti, 11.300 de raniti, 35.000 de locuinte distruse. Acesta este bilantul celui mai devastator cutremur produs in Romania, in seara zilei de vineri, 4 martie. Desi nu a fost seismul cu magnitudinea cea mai mare, numarul-record de victime se explica prin gradul mare de urbanizare la care ajunsese Capitala. 1.424 de victime s-au inregistrat numai in Bucuresti.

Cunoasterea masurilor de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate este esentiala in timpul si dupa producere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro