Amintiri din comunism. Cum se organiza o expozitie dedicata lui Ceausescu inainte de Revolutia din decembrie 1989

Amintiri din comunism. Cum se organiza o expozitie dedicata lui Ceausescu inainte de Revolutia din decembrie 1989

cupe, platouri, bijuterii - brosa de aur care-l intruchipa pe zeul aztec Xochipilli, bibelouri, machete - macheta unei corabii primita de la Partidul Socialist din Chile, macheta capsulelor spatiale din misunile Apollo VII si Apollo XI, monede de aur cum au fost cele primite de la Sindicatul laptelui din Venezuela, vaze, arme, obiecte de artizanat, drapele, cravate, scaune de regizor de la Hollywood, animale impaiate, cochilii, arta plastica). In fine, Sala 10 era destinata cadourilor primite cu ocazia vizitelor prin Europa, atat in statele comuniste cat si in cele capitaliste: copia lupoaicei capitoline oferita de municipalitatea din Roma, bustul imparatului Traian primit in urma vizitei la Vatican, machete de avioane Fokker primite din R.F.G., caravele in filigran de argint aurit primite din Lisabona, gravuri dupa Goya, busturi, carpete si tablouri cu Lenin (unul inglobat intr-un monolit de cristal) primite de la Moscova, costume populare, portelanuri din Cehoslovacia, covoare, casete, tapiserii, seturi de cani etc.

acum 95 luni (23 Dec 2015)

Lipsurile materiale si spirituale au fost inlocuite de abundenta si exces, in care romanii inca incearca sa invete drepturile, dar si responsabilitatile libertatii castigate cu jertfa celor care s-au sacrificat pentru o tara. Pentru cei maturi, fotografiile si documentarele de propaganda reprezinta amintiri inca vii, prea vii, din copilaria si adolescenta lor. Din fericire, pentru tineri, imaginile de colectie sunt niste relicve curioase si de neinteles ale unui timp in care "aveam de toate", dar n-aveam nimic.

Cercetatorii Muzeului de Istorie Nationala a Romaniei au relatat pe site-ul www.comunismulinromania.ro un episod sugestiv, despre cum a decurs organizarea unei expozitii dedicate cultului personalitatii ale cuplului Nicolae si Elena Ceausescu. Ore de munca si tone de hartie au fost necesare pentru amenajarea unui mini-muzeu dedicat lui Ceausescu.

Expozitia omagiala se intitula "Dovezi ale dragostei, inaltei stime si profundei pretuiri de care se bucura tovarasul Nicolae Ceausescu si tovarasa Elena Ceausescu, ale amplelor relatii de prietenie si colaborare dintre poporul roman si popoarele altor tari". Inaugurata la 23 ianuarie 1978, cu putin inainte de sarbatoarea devenita nationala de la 26 ianuarie, cand romanii erau siliti sa marcheze data de nastere a conducatorului absolut al Partidului Comunist Roman. Aici au fost expuse cadourile primite de cei doi, din tara si strainatate, cu diferite ocazii. costume si piese de port popular, stergare, milieuri, fete de masa, ceramica.

In expozitie de aflau busturi si picturi ale lui Ceausescu, realizate de artisti plastici cunoscuti: Ion Irimescu, Marius Butunoiu, Martin Iszak, Gheorghe Radulescu, Paul Erdos, Sabin Balasa, Dan Hatmanu. Existau si sculpturi (care insa nu il reprezinta de presedintele R.S.R.) semnate de Ion Jalea, Ion Irimescu, Vida Geza.

Nu lipseau diplomele primite de Nicolae Ceausescu - cele de Doctor Honoris Causa ale Universitatilor din Bucuresti, Beiru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro