Amintiri de la Mineriada. Cum a evitat Miron Mitrea o baie de sange pe strazile Capitalei: "Nasule, mi-au violat fata....". "Cine, ma, Max?". "Minerii"

Amintiri de la Mineriada. Cum a evitat Miron Mitrea o baie de sange pe strazile Capitalei:

Personajul central al cartii este Miti, poreclit de colegii de sindicat Nasul (n.r. Vreau sa-ti spun de la inceput, mai draga, ca nu eu am adus minerii in Bucuresti! Nu, domnule Presedinte, nu s-ar putea crea, se vor crea, daca minerii nu parasesc Bucurestiul in doua ore... Nu se poate ca dumneata, un lider de sindicat, sa incurajezi asa ceva! La cinci, minerii nu vor mai fi in oras. Dar ne intalnim la patru la sediu la FSN sa discutam cateva conditii.

acum 112 luni (27 Jul 2015)

Personajul central al cartii este Miti, poreclit de colegii de sindicat Nasul (n.r. - Miron Mitrea), iar evenimentele relatate sunt prezentate intr-un limbaj "sindicalist", simplu, cu multe bip-uri, fara pretentii academice. Miron Mitrea vorbeste despre Revolutie, despre Mineriada din 13-15 iunie 1990 si despre ce fel de pesonaje faceau politica in acei ani de inceput ai democratiei romanesti. Redam doar un moment surprins de autor, asa cum l-a vazut el, despre Mineriada din 13-15 iunie 1990, in care ii regasim printre personajele prezentate pe Ion Iliescu si pe Miron Cozma. Cozma la telefon! Zice ca e liderul minerilor. Nu e el ma, liderul! E Stefan de la Vulcan (...) Asa stiam si eu! Zice ca daca nu vorbesti cu el, vine peste noi.

Ma duc in biroul. Mi-a zis seful al mare ca ai ceva probleme cu mine... Ca nu stiu cine esti. Nu esti. Liderul e Vasile de la Vulcan. Sa ne intalnim sa vorbim. Nu e nevoie. Daca pana la cinci mai sunteti in Bucuresti, va iau in roti! Nu ma ameninta!

Si trantesc telefonul. Dar nu am incotro. Minerii vandalizau Bucurestiul de 24 de ore. (...) Politia nu se baga. Ba, de fapt, se baga.

De dimineata aparase la sediu...Max. Negru de suparare. (...)

Am iesit pe balcon. - camioane de mare tonaj).

Intepenesc. Venea de la facultate si animalele au lovit-o si au violat-o! Mergi cu noi, sau nu? Daca dai drumul la Krazuri peste mineri, faci baie de sange!

Sami, razboinic ca de obicei. Are dreptate Max, nu putem sta sa ne uitam! (...)

Era clar. Nu prea eram de acord. Dar nici solutie nu avem. Nu cred in violenta. Nu prea mult. Nu vroiam varsare de sange. Dar minerii trebuiau sa plece. (...)

Ma duc in birou. Cautati-l la telefon pe Presedintele Iliescu...

In strada se aude zgomot. Un cordon de soldati. La telefon domnul presedinte Iliescu! E mostenire... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro